eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Elérték a Balatont az új Bahart-hajók első részei, videón a manőver

Vasárnap már a Sió-csatorna balatoni zsilipjénél voltak a Bahart-kompok és katamaránok első részei.

Ahogy arról az Infostarton többször is beszámoltunk június 13-án a magas vízállás miatt megnyitották a Sió-cstorna zsilipjeit a Balatonnál. Ezzel víz került a csatornába és ez lehetővé tette azt, hogy a 2022-ben elkészült, 5,7 milliárd forintot érő Bahart-katamaránok és kompok felússzanak a "magyar tengerre".

Előtte még több hajó elhagyhatta a Balatont, erre 4 éve em volt lehetőség.

A balatoni közösségi oldalakon hatalmas érdeklődés követte ezeket a manővereket.

Vasárnap arról mutattak videót a Balatoni értékmentés csoportban, hogy az Óriás nevű szállítóhajó megérkezett a Bahart-hajók "felépítményével". Azokat ugyanis nem egyben úsztatták fel a csatornán, hiszen például nem fértek volna át a hidak alatt. Ezen a felvételen a "távozó" hajók láthatók az egyik hídnál.

A hajók egyébként pénteken indultak el és várhatóan ma érik el a tavat.

Az említett csoportban Pribéli András azt írja: "ahová most beúsztatták a felépítményeket felsorakoztatják az összes hajót. Ezt követően lezárják a Kiliti-zsilipet. Megemelik a víz szintjét nagyjából 50 centivel ezen a maradék szakaszon és beteszik a zsilipbe a hajókat. Beúsztatják a tóra őket, majd kezdődhet az összeszerelés".

A tapasztalt hozzászólók úgy látják, hogy kedd után már nem lesz szükség vízre a Balatonból. A hétvégi esők is segítettek a felúsztatást, pontosabban azt, hogy nem csökkent jelentősen a Balaton vízszintje. A június 13-ai induláskor 121 centis tó vasárnapig csak 5 centit vesztett.

Az átlagos vízszint jelenleg 116 centi. Korábban voltak olyanok akik 10-15centis vízvesztéssel számoltak és emiatt a Sió-zsilipek azonnal lezárását sürgették.

A Balaton tavaly májusban 105 centis átlagos vízmélységgel kezdte a szezont, idén június 14-én viszont még 121 centis vízállást mértek, azaz a leeresztés első napjaiban nem csökkent a vízszint. Ebben az időjárás, azaz az esők is jelentős szerepet játszottak.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×