eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Budapesti Közlekedési Központ

Rejtett újításokon munkálkodnak a Lánchídnál

A Széchenyi István tér felőli járdaszakaszokon is folyamatosan szerelik fel az új járdakorlátokat.

Megújulnak a Lánchíd avatatlan szemek elől rejtett helyiségei, és a Széchenyi István tér felőli járdaszakaszon is zajlanak a munkálatok. A híd továbbra is munkaterület, gyalog a felújítás utolsó szakaszának lezárta után lehet átkelni rajta – írja a Budapesti Közlekedési Központ.

A lejáróaknákban, a föld alatti csatornákban és a 14 méter mélyen lévő, történelmi lánckamrákban mindig gondot okozott a beszivárgó víz. A felújításkor előbb injektálással töltötték ki a régi tégla- és betonszerkezetben lévő üregeket, az elmúlt hónapokban pedig már a negatív víznyomás elleni szigetelés rétegeit vitték fel. Emellett korszerűsítik a lejutást biztosító hágcsókat, és elkezdték az új gépészet szerelését, amely többek között segíti a lenti levegőzést.

A hídon eközben

szinte teljesen a helyükre kerültek a járdakorlát újragyártott elemei, most ezeket állítják be.

Felszerelik a Széchenyi István tér felőli új járdakorlátokat is, melyek a tér felőli járdaszakaszokon, az Akadémia és a Széchenyi István tér felé mintegy 270 méteren váltják fel a korábbi hajlított csőkorlátokat. A tér híd felőli oldalán lévő járdákon nagyrészt már elkészült az öntött aszfaltburkolat. Új korlátok kerültek a pesti hídfőnél lévő háromszögszigetre is, amit az újonnan kialakított gyalogosátkelők kötnek össze a járdaszakaszokkal.

Eközben a budai hídfő átépített, kétirányú kerékpárútból és elválasztott járdából álló aluljárójában a helyükre kerültek a falakat borító panelek, amelyeket a felújítás végéig takarással védenek. A hídrekonstrukció után a budai és a pesti oldalon is tágasabb, beláthatóbb, tehát biztonságosabb aluljárókat vehetnek majd birtokukba a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők.

Mindeközben a hídon

  • a medernyílás alsó függesztett állványzatát elbontották, és az útpályán közlekedők zavarása nélkül, a járdákon viszik le a hídszerkezetről;
  • ütemezetten haladnak a füzérvilágítás elemeinek és kábeleinek építésével, hamarosan az elosztószekrényeket telepítik a szakemberek;
  • nemsokára a helyükre kerülnek a pesti oldali pilont díszítő műemléki elemek, a felújított mellvédek és a konzolok.

A Lánchídon gyalog a felújítás utolsó szakaszának lezárta után lehet átkelni, ezért addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak dönthetnek a Budapesti Lakógyűlésen. A tervek szerint 2023 őszéig tart a kivitelezés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×