eur:
387.91
usd:
363.88
bux:
55891.99
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Leshetik a postaládájukat a budapestiek, ismét szavazhatnak

Karácsony Gergely a budapesti lakógyűlésen való részvételre buzdít.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely 2023. április 21-én jelentette be, hogy a Fővárosi Önkormányzat életre hívja az „első budapesti lakógyűlést”, amin a város működéséről és finanszírozásáról, valamint a Lánchídról kérnek döntést a fővárosiaktól.

A Lánchíd közlekedését illetően minap a főpolgármester a következőkre hívta fel a figyelmet: a műtárgy kerékpáros-forgalma a decemberi tesztidőszak elindulása óta folyamatosan növekszik. A forgalmi adatok alapján meghaladta a Hungária körúton és a Március 15. téren mért forgalmat, és nem sokkal maradt el a jelentős kerékpáros-forgalmat lebonyolító Jászai Mari téritől és az Árpád hídétól.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a híd már jelenlegi formájában is fontos kerékpárforgalmi hálózati elem – közölte Karácsony Gergely a közösségi oldalán. „Én többek között ezért is támogatom azt, hogy a Lánchidat hagyjuk meg autómentesnek a jövőben is.” – tette hozzá a főpolgármester.

A lakógyűlésen minden 14 évnél idősebb lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező budapesti vehet részt. Szavazni egy egyedi azonosító kód birtokában lehet, ez biztosítja a szavazás anonimitását és tisztaságát (hogy mindenki csak egyszer szavazhasson). Az egyedi azonosító kódok a Belügyminisztérium által átadott személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján kerültek generálásra.

Az egyedi azonosító kódokat névre szóló levélben küldik ki, ennek nyomon követésére a lakogyules.budapest.hu weboldalon van lehetőség. Szavazni ugyanitt, vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Ügyszolgálati Irodán lehet, június 11-ig. Az eredményéről várhatóan június 15-én fognak tájékoztatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×