eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

"Visszahívta a magyarok lelkesedése" – ezért jöhet újra Magyarországra a pápa

Egyházi személyekkel, köztük püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel – rendtársaival is –, papnövendékekkel, hitoktatókkal és diakónusokkal is találkozik pénteken a Szent István Bazilikában Ferenc pápa. A részletekről Hatházi Róbert kecskeméti plébánost kérdeztük, aki a Kossuth téri szentmise "fősekrestyése" lesz.

Péntek este találkozik a legtöbb egyházi személlyel Ferenc pápa, méghozzá a Szent István Bazilikában – tudta meg az InfoRádió Hatházi Róberttől, akire fontos feladat hárul a pápalátogatás alkalmával, a Kossuth téri vasárnapi szentmise sekrestyés csapatának vezetője lesz.

"Találkozik püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel, valamint lelkipásztori munkatársakkal. Egyébként az egész látogatás során

  • Erdő Péter bíboros,
  • Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és
  • Tóth Tamás, az MKPK titkára

kíséri a Szentatyát az itteni látogatása során" – részletezte Hatházi Róbert.

Hogy protokolláris látogatásnak vagy ezen belül elmélyült beszélgetésekre, kapcsolatépítésre is alkalmat, idő adó eseménynek számít-e Ferenc pápa második érkezése, arról a kecskeméti plébános elmondta, nyilván magával a Szentatyával nincs alkalom külön beszélgetésre.

"Külön találkozni fog a jezsuita tartomány tagjaival, hiszen ő maga is jezsuita szerzetes. Ez egy nem nyilvános esemény lesz az apostoli nunciatúrán. Nyilván itt az előkészületekben a vatikáni delegációval történő többszöri találkozás alkalmával van mód arra, hogy beszélgessenek a magyar szervező csapat részéről a vatikáni delegáció tagjaival" – húzta alá.

Többször hangsúlyozta a múltban a pápa, hogy különösen fontos számára Magyarország, az ország történelme, ennek magyarázataként Hatházi Róbert – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szerzett tapasztalataiból kiindulva – azt mondta,

nagyon megérintette, ahogy várták a hívek, ahogy jelen voltak a kongresszuson.

"Azért Nyugat-Európához képest mi Kelet-Európa vagyunk, kicsit más az itteni emberek katolikus egyházhoz való hozzáállása és a társadalmi struktúra is. Azt gondolom, ez különösen is megérintette; az a lelkesedés, amivel vártuk és fogadtuk őt annak idején" – mondta Hatházi Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×