eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnökség által közreadott képen Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fővárosba.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Kuzmányi István személyes vallomása a pápáról: "olyan, mint egy gyermek"

Amikor valakivel találkozik, legyen szó államfőről vagy hétköznapi emberről, nincs más, nem néz jobbra, nem néz balra. Ő abban is egy jó gyermek, hogy pozitív hangulatban teljesen átadja magát annak, ami történik – fogalmazott egy nappal a budapesti pápalátogatás előtt az InfoRádió Aréna című műsorában Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, állandó diakónus.

Péntektől vasárnapig szűk háromnapos apostoli látogatásra érkezik Magyarországra Ferenc pápa, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus másfél évvel ezelőtti záró szentmiséjét követően másodszor jön hazánkba.

Kuzmányi István állandó diakónus, a Magyar Kurír katolikus egyházi hírportál főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, mindenképpen kivételes, hogy egy pápa regnálása alatt egy országba kétszer is ellátogat, de nemcsak Olaszországban és Magyarországon járt több alkalommal pápaként, hanem Görögországban és Kubában is.

A másfél évvel ezelőtti és a mostani látogatás közti különbségként kiemelte, meglepetés volt, hogy igent mondott Ferenc pápa a kongresszusra szóló meghívásra, ám az "csak" egyházi esemény volt, ez alkalommal viszont egyházfőként és államfőként is jön.

Az államfőkénti látogatásnak kötelező elemei vannak, de

"a fajsúlyosabb programok lelkiek"

– emelte ki.

A látogatás időtartamáról szólva kiemelte, a három nap "szokásosnak" számít, "azonos kottából megy" ez a típusú út – katolikusokkal, szegényekkel, más vallásúakkal és fiatalokkal is találkozik egyházi személyeken kívül.

"De mindig tesz valami olyat, ami kilóg abból a sorból, ami a protokolláris eseményeket jellemzi" – jelezte, utalva arra, hogy lehet arra számítani, hogy a konvoj akár meg is állhat egy-egy váratlan helyen, hogy a pápa valami előre nem tervezett dolgot tegyen, ilyenre ugyanis számos alkalommal volt példa.

Egyetemi látogatás azonban nem szokásos az ilyen utak alkalmával: most az újralapításában 30 éves Pázmány-egyetem meglátogatása ilyen – hangsúlyozta.

Többen találgatnak, hogy miért jön ide, kiket fog megszidni vagy megdicsérni, őket Kuzmányi István "kiábrándítja": nem fog ilyen megtörténni. Kiemelte azt is, hogy a pápa "pontifex", vagyis hídverő, akinek feladata, hogy hidat képezzen az Isten és emberek között, amit érdemes az egymásnak feszülő politikai erőknek, illetve azok támogatóinak is meghallaniuk.

Visszaidézve Ferenc pápa másfél évvel ezelőtti szavait rámutatott, nem csak Jézus csodálóinak, cselekvő követőinek kell lenni.

A Szentatya ezúttal békeüzenettel érkezik – bő egy évvel az ukrajnai háború kitörése után –, alig egy nappal azután, hogy Ukrajna miniszterelnökével folytatott személyes megbeszélést.

"Amikor Oroszország elindította ezt a háborút, a Szentatya másnap elment az orosz nagykövetségre Rómában, az egy nagyon nagy gesztus volt. A diplomácia szabályai szerint mindent megtett, mind nyilvánosan, mind a háttérben a Vatikán igyekszik mindent megtenni a békéért" – ecsetelte.

Ferenc pápa – mint felidézte – Kubában, a havannai repülőtéren még a moszkvai pátriárkával is találkozott.

Hogy az ökumené mennyire fontos a mostani budapesti út során, arról Kuzmányi István elmondta,

külön ökumenikus találkozó nem lesz,

ilyen volt másfél évvel ezelőtt a Szépművészeti Múzeumban.

A 86 éves katolikus egyházfő az eredeti tervekkel szemben most csak Budapestre jön, ezzel kapcsolatban Kuzmányi István elmondta, már a másfél ezelőtti közös repülőútjukon látta, "egy idős emberről van szó", de távozóban Budapestről mintha kicserélték volna a pápát.

"Nagyon jól érezte magát Magyarországon, Budapesten, ez nagy szerepet játszhatott abban, hogy visszajön" – mondta.

Személyes tapasztalata, hogy

Ferenc pápa olyan, mint egy gyerek a szó jézusi értelmében.

"Ő, amikor valakivel találkozik, legyen szó államfőről vagy hétköznapi emberről, nincs más, nem néz jobbra, nem néz balra. Ő abban is egy jó gyermek, pozitív hangulatban teljesen átadja magát annak, ami történik. Kifejezi, hogy érdekeljük őt" – mondta.

Ebben szerinte hasonlított II. János Pál pápához.

"Azt gondoltuk, hogy ennél feljebb már nincs, de Ferenc pápa megmutatta, hogy ő még inkább figyelmes. Amikor a kórházból kijött nemrég, megállította a konvojt, kiszállt, és megölelt egy házaspárt, aki előző éjjel veszítette el a gyermekét, és együtt imádkoztak. Ez a legtöbb, amit emberileg megtehetett" – idézte fel.

Szerinte Ferenc pápa figyelmessége abban is megnyilvánul, hogy foglalkozik a fogyasztás, a szennyezés, a környezet védelmének problémájával.

Tíz év – kérdések az asztalon

A katolikus egyházfő elmúlt tíz évének értékeléséről Kuzmányi István elmondta, ezt a mérleget ki-ki megvonhatja, hiszen mindenkinek lehettek várakozásai a pápával kapcsolatban.

"Most még nem látjuk a teljes képet, de látunk sarokköveket: prófétai módon mutat rá, hogy nem élhetünk úgy, ahogy eddig éltünk. Nem egyszerűsíteném le ennyire, de azért mégis van egyfajta zöld programja, a folytatott párbeszédeiben pedig már most vannak gyümölcsök" – sorolta.

A vatikáni reformintézkedésekkel kapcsolatban elmondta, "fejezetnyi történetekről" van szó, amelyek értékeléséhez szintén éveknek kell eltelnie, de például

kimondható, hogy határozott lépést tett a papi pedofília feltárásáért.

Ezt egyébként XVI. Benedektől átvéve a stafétát folytatta a pápa, akinek a reformfolyamatokban komoly akadályt jelentett a koronavírus-járvány, ahol a személyesség ellehetetlenült.

Beszélt még arról is, hogy a tanácsadó testületébe most szavazati joggal ruházott fel nőket és több tucat világi férfit, ez egy többéves szinodális folyamat része. "Jövőre lesz ennek a folyamatnak egy záró felvonása, amikor a dolgok az asztalra kerülnek. A folyamatban sokszor csak hallgatóként vett részt, és az elhangzottak alapján próbál valamilyen döntésre eljutni."

Egyértelműen nemet mondott arra a felvetésre, hogy Ferenc pápa döntési folyamatai elvezethetnek-e nők pappá szentelésére,

illetve részletesen beszélt arról, hogy "nem dogma, meg lehet változtatni" a papi nőtlenség intézményét, de ennek ellenkezője egyelőre sok száz éves hagyomány. "Nem zárja ki ennek a kérdésnek a megvizsgálását" – összegezte a kérdést Kuzmányi István.

Hogy miért twitterezik a pápa, arról azt mondta, ott kell jelen lenni, ahol az emberek jelen vannak.

"Abszolút nem jön zavarba, ha valaki megkéri, csináljon vele egy szelfit.

Egyszerű képekkel operál. A házaspároknak nagyon gyakran elmondja a három szót: kérem, köszönöm, bocsánat. És azt is sokszor elmondja, az ész, a száj és a szív nyelvét nem szabad összekeverni, összhangba kell hozni, akkor tudunk jó Krisztus-követő emberek lenni" – mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×