eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ferenc pápa (k) a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozójára érkezik a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Budapestre. Ferenc pápa mellett jobbról Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, mögötte Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Balról Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Van, ami ezer év alatt sem változott – magyarországi pápalátogatások története

Majdnem ezer év telt el azóta, hogy először járt a pápa Magyarországon, de akkor és most is a béke volt a katolikus egyházfő útjának legfontosabb üzenete és célja.

IX. Leó volt az első pápa, aki Magyarországra látogatott: 971 évvel ezelőtt, 1052-ben Pozsonyban próbálta kibékíteni III. Henrik német-római császárt és I. András magyar királyt.

886 évvel később, 1938-ban Eugenio Pacelli pápai legátusként Budapesten részt vett a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, rá egy évre, 1939-ben XII. Piusz-ként foglalta el Szent Péter trónját.

De nem Eugenio Pacelli volt az egyetlen, aki a pápasága előtt Magyarországon járt. Achille Ratti, a későbbi XI. Pusz 1891-ben, Giuseppe Roncalli, a majdani XXIII. János 1912-ben és 1930-ban, Giovanni Battista Montini, a későbbi VI. Pál pedig 1938-ban tette tiszteletét Budapesten.

Az első és második magyarországi pápalátogatás között 939 év telt el. 1991 augusztusában, közvetlenül a rendszerváltást követően az „Életünk Krisztus!” jelszóval II. János Pál érkezett hozzánk. Öt napig volt itt: Esztergomban, Szombathelyen, Pécsett és a budapesti Hősök terén szentmisét mutatott be. Máriapócson pedig görögkatolikus liturgián vett részt. A fiatalokat is megszólította:

II. János Pál pápa 1996. szeptember 6-án, másodszor is ellátogatott Magyarországra Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát meghívására a Pannonhalmi Főapátság Millenniumi megemlékezése alkalmából. Ennek a kétnapos útnak az volt a mottója, hogy „Reményünk Krisztus”.

Joseph Ratzinger 2005. április 24-től – lemondásáig – 2013. február 28-ig volt pápa XVI. Benedek néven, de ő nem látogatott el Magyarországra. Utódja, Ferenc pápa azonban 2021. szeptember 7-én személyesen mutatta be Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét, a Statio Orbist.

Ferenc pápa most, április 28-a és 30-a között, péntektől vasárnapig lesz Magyarország vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×