eur:
395.42
usd:
371.94
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által szervezett VIII. Duna Napon az erdélyi Torockón 2022. június 4-én.
Nyitókép: Kiss Gábor

Gyűlnek a felhők a határon túli magyar vállalkozások feje fölött

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a következő években nem lesz lehetőség a határon túli magyar vállalkozások eddigi mértékű támogatására. Potápi Árpád János a 7. Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozójának megnyitója után nyilatkozott az InfoRádiónak. A rendezvényre csaknem 200 vállalkozó érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Muravidékről és Kárpátaljáról. 

2015 után a kormány azt látta, hogy ha támogatja a határon túli magyar vállalkozásokat, akkor gyakorlatilag magyar családok megélhetését biztosítja a külhoni régiókban. Ennek segítésére jött létre a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója, amelynek kapcsán idén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyilatkozott az InfoRádiónak.

"Cukrászatok, pékek, panziótulajdonosok, vendéglátók, mezőgazdasági vállalkozók, informatikusok mind érkeztek a találkozóra. Nyilván a határon túli magyarok számára most még nehezebbek a körülmények, a háború a túlélést is nagyon nehézzé teszi. A humanitárius programokat megpróbáljuk úgy lebonyolítani, hogy abba bevonjuk a helyi vállalkozásokat; amikor az Egy tál étel akciót megindítottuk, ottani magyar vállalkozók bevonásával bonyolítottuk le a programot" - fejtegette Potápi Árpád János.

A rendszer azonban most "próbatétel előtt áll", nem tudni, hogy a körülményeket a vállalkozások túlélik-e.

"Nehéz helyzet állt elő nemcsak az energiaárak miatt, hanem a külpiacok nehezebb elérése miatt is, de nekünk az egységes kárpát-medencei gazdasági térséget kell erősítenünk."

Potápi Árpád János elmondta: az elmúlt időszakban több tízezres nagyságrendben tudtak vállalkozásokat támogatni, ilyen nagyságrendben azonban a következőkben nem beszélhetünk majd támogatásról. Arról igen, hogy az elért szintet próbáljuk megtartani, az egymás közötti üzleti lehetőségeket próbáljuk biztosítani - jelezte.

A politikus a rendezvényen arró is beszélt, hogy a 750 vállalkozóból álló közösség mintegy 12-15 ezer embert foglalkoztat, akik körében 72 százalékos a magyar munkavállalók foglalkoztatási aránya. A kapcsolatrendszerben aktív vállalkozásoknak átlagosan 2,4 millió euró árbevétele volt 2021-ben. A vállalkozásoknak összesen 43 országban vannak üzleti kapcsolataik, magyarországi cégekkel a vállalkozók kétharmada ápol valamilyen üzleti kapcsolatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×