eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Orosz olajstop? A szakértő szerint van menekülőút Magyarország számára

Deák András Oroszország-szakértő szerint a Mol a nyereségéből ki tudná fizetni az orosz olajról való átállás óriási költéségét is, és infrastrukturális akadály sem igen van.

Folyamatosan érkeznek a hírek a háborúról, illetve annak hatásairól az európai politikában. Az egyik ilyen, hogy az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is; ezt jelentette be az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Hogy ez az elképzelés mennyire reális, arról Deák András Oroszország-szakértő az InfoRádióban azt mondta: technológiailag elképzelhető.

"A volt KGST-térségben van pár olyan finomító, amelyek talán nem tudják ezt teljes mértékben megtenni, de így is viszonylag gyorsan megoldható lehet egy átállás. Az egy másik kérdés, hogy fog ez hatni a piacokra: tili-toli kezdődik, a Közel-Keletről kell hasonló típusú olajat venni, de elképzelhető, hogy rá kell kínálni már fennálló hosszú távú szerződésekre, amit Indiával meg Kínával kötöttek, ki kell fizetni a kötbért, többet kell adni, hogy idehozzák" - latolgatta a Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

Orosz oldalon közben szerinte bár lesz veszteség, mégis a "pénzüknél maradnak".

Hogy Magyarországgal mi lesz azok után, hogy a Mol azt nyilatkozta, egy ilyen átállás nem olyan egyszerű, Deák András azt mondta, "a Mol vezérigazgatója némileg túloz", 2023 végéig az átállásra a magyar olajcég is képes lehet.

"Mondott költségként fél milliárd dollárt, de megtérül a dolog, és évi négymilliárdos éves profit mellett lenne ez a kiadás.

Nyilván ebben a térségben nem akarják ezt megtenni, mert az orosz olaj importja kényelmes, változó költségek között még jobban megtérül, mint a Földközi-tengerről behozni más olajfajtákat" - részletezte Deák András.

A szakértő szerint az olajellátás szempontjából most mindenképpen Vlagyimir Putyin oldalán pattog a labda, aki akár azt is mondhatja, hogy július 1-jétől nem ad semmit.

"Ha fél év múlva nem jön olaj, akkor egyrészt amennyit tudunk, annyit fogunk finomítani, van három hónapra elegendő stratégiai készlet, és mivel az egész nyugatnak van egy nagy stratégiai készlete, ahhoz is hozzá lehet férni Franciaországból" - sorolta.

Ha viszont pánik tör ki a piacon - folytatta -,

bármeddig felmehet az olajár.

A vezetékek viszont megvannak, az Adriáról mi hozzá tudunk férni az alternatív forrásokhoz, Bulgária és Románia lehet csak bajban ebből a szempontból.

Oroszország gondja az, hogy az olajfinomításhoz szükséges eszközöket egyre kevésbé tudják beszerezni nyugatról, így biztos lesz termeléscsökkentés, igaz, Indiába el tudja adni az olajat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×