eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kovács Zoltán: Magyarország megvétózza az orosz olajimport uniós szankcióját

A BBC-nek adott interjút a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Magyarország megvétózza az Európai Unió javaslatát az orosz olaj behozatalának betiltására – mondta a nemzetközi szóvivő a brit közszolgálati adónak adott interjújában, amelyből egy részlet megjelent a bbc.hu oldalon. Kovács Zoltán szerint a javaslat elfogadhatatlan, és tönkretenné a magyar gazdaságot.

A nyilatkozat a BBC összefoglalója szerint megkérdőjelezi az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kivetendő újabb szankciós csomag sikerét, mivel

a terveket az EU mind a 27 tagállamának jóvá kell hagynia.

Kovács Zoltán a vétó bevetésével kapcsolatos igenlő válasza után megjegyezte, hogy a javaslat Brüsszelből, az EU adminisztratív és bürokratikus központjából érkezik, nem a tagállamoktól.

"Pontosan tudják, hogy amit javasolnak, az ellenkezik a magyar érdekekkel, ellenkezik a helyben megvalósítható lehetőségekkel, és ha beleegyeznénk, akkor teljesen tönkretennénk a magyar gazdaságot" - mondta.

Az államtitkár a CNN-nek is adott interjút, és elmondta, hogy Magyarország a nyersolajellátás 65 százalékát, földgázellátásának 85 százalékát kapja Oroszországból. Ezt a helyzetet az ország örökölte, ezt nem lehet felróni a kormánynak, amely az elmúlt 12 évben igyekezett kialakítani, fokozni az energiaforrások változatosságát. Magyarország az Európai Unió által kilátásba helyezett rövid idő alatt nem lesz képes más forrást találni az orosz energiahordozók helyett - tette hozzá. Egyszerűen sem forrás, sem kapacitás, sem más alternatív forrás nem érhető el Magyarország számára jelenleg és a közeljövőben - emelte ki az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy kért-e felmentést Magyarország, Kovács Zoltán elmondta, hogy számítások szerint

a legrövidebb idő is 3-5 év, hogy megtörténjen egy ilyen váltás, nem beszélve annak költségeiről.

Mint mondta, nem láttak ezzel kapcsolatos megvalósíthatósági tervet, nem kaptak garanciát arra, hogy megvalósítható az átállás és arra sem, hogy az Európai Unió és a tagállamok ehhez milyen segítséget nyújtanak.

Beszélt arról is, hogy Magyarország kontinentális ország, egyoldalú orosz energiafüggőséget örökölt a kommunizmus bukását követően. Az elmúlt 30 évben törekedett az újabb források megszerzésére, vezetékek kiépítésére, de nincsenek kikötői, ami választási lehetőséget teremtene. "Az elmúlt 12 évben igyekeztünk ilyen alternatívákat kialakítani, de nem kaptunk sok támogatást ehhez az Európai Uniótól, leszámítva a Horvátországban meglévő energiaterminált" - hangsúlyozta.

Korábban Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg ismert formában elfogadhatatlan az EU javaslata.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×