eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (b-j) a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Az orosz kőolaj importjának betiltása gondokat okozhat Németországban

A német gazdasági miniszter szerint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök javaslata az orosz kőolajimport fokozatos tilalmára elegendő átmeneti időszakot biztosít Németország számára. Robert Habeck szerint az embargó ugyanakkor okozhat problémákat az országban, mindenekelőtt regionális szinten.

A gazdasági miniszter már korábban is úgy nyilatkozott, hogy Németország elviselné, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Európai Unió embargót vezetne be az orosz kőolajra.

A miniszter szerint Németországot is megviselné, ha azonnal leállítanák az orosz kőolajimportot. Az ország keleti részén, Berlinben és térségében - amelyet az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki - ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be.

A koalíciós kormány ülését követően Habeck ezúttal is azt hangoztatta, hogy az ország keleti felében adódhatnak problémák.

Hangsúlyozta, hogy a schwedti finomító jelenleg az orosz Rosznyefty konszern ellenőrzése alatt áll, ezért a finomításra megoldást kell találni.

Lehetséges megoldásként említette, hogy szükség esetén az ország keleti felének ellátását a nyugati tartományokból tartálykocsik segítségével biztosíthatnák.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a német gazdaság képes megbirkózni az embargó okozta nehézségekkel.

Utalt arra is, hogy az embargóra már előkészültek, és megtették a szükséges lépéseket.

Habeck hangoztatta azt is, hogy Németország kész munkahelyet biztosítani azoknak az embereknek, akik Oroszországból menekülnek, illetve azoknak, akik a Putyin-rezsim elől már elmenekültek.

"A német gazdaságnak szüksége lenne rájuk" - fogalmazott.

A gazdasági minisztérium a napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint Németország egyre függetlenebbé válik az orosz energiahordozóktól.

Ez elsősorban a kőolaj és a szén esetében sikerült, a földgáz tekintetében még nem ilyen kedvező a helyzet.

Ami az adatokat illeti, a kőolajat illetően múlt év végi orosz függőség 35 százalékról 12 százalékra csökkent. A jelentés szerint az olajfüggőség felszámolása nyár második felére reális, különösen az egykori keletnémet tartományokban azonban ez nem lesz egyszerű.

Annalena Baerbock külügyminiszter az orosz kőolajat illetően a közelmúltban meglehetősen derűlátóan nyilatkozott, hangoztatva, hogy Németország nyárig a jelenlegi mennyiség felére csökkenti az orosz importot, az év végére pedig "lenullázza" azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×