INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

szlovákia

olaj

embargó

eu

olajembargó

Pozsony, 2016. március 6. Richard Sulik, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális párt vezetője Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás napján, 2016. március 5-én. A Szabadság és Szolidaritás a második legjobb eredményt érte el. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Szlovákia három év haladékot kér, hogy felkészüljön az olajembargóra

Magyarország és Szlovákia uniós források szerint mentességet kért a szerdán bejelentett orosz olaj importjára vonatkozó tilalom alól: a szlovák gazdasági miniszter már el is árulta, hogy mennyi haladékot szeretnének.

Az európai uniós képviselők tapssal fogadták az Európai Bizottság elnökének arra irányuló bejelentését, hogy az Oroszországot sújtó hatodik szankciós csomag részeként javaslatot tesz az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára. Ursula von der Leyen leszögezte, hogy az olajembargó nem könnyű lépés, nagyon nehéz leszakadni Moszkváról, de ezt meg kell tennie az Európai Uniónak.

A jelenlegi szerződések alapján Szlovákiának és Magyarországnak 2023-ig van ideje felzárkózni, és eddig vásárolhat orosz olajat. Brüsszel az engedményt annak érdekében tette, hogy meggyőzze az orosz olajtól függő két országot, ne vétózza meg a terveket. Szlovákia három évet kér, hogy felkészüljön az olajembargóra.

A bejelentést és a tapsot követően bíráló megjegyzések is elhangzottak az Európai Parlamentben. A képviselőknek különösen az nem tetszett, hogy az orosz olajimportra vonatkozó embargó csak az év végén léphet életbe. Szlovákia és Magyarország pedig kivételt kap a tilalom alól. Vladimír Bilčík néppárti képviselő sem tartja szerencsésnek a kivételeket. „Minél hosszasabban mérlegeljük a leszakadást ezekről az energiaforrásokról, annál nagyobb mértékben növekednek a hosszú távú kiadásaink, melyek mindnyájunkat érintenek, mert a Putyin-rezsim kezében az energiaforrás fegyvert jelent, melyet felhasznált már a múltban, felhasznál most és a jövőben is fel fog használni” – vélekedett az Európai Parlament szlovák képviselője.

Ivan Štefanec szlovák kereszténydemokrata EP-képviselő szerint sincs semmilyen kivételnek helye ebben a témában. „Ezt a gazdasági miniszterünknek is meg kellene értenie. Ma sokkal többről beszélünk, mint az olajszállító lecseréléséről. Itt a demokrácia és a szabadság védelme a tét, amelyek sokkal nagyobb értéket képviselnek, mint bármilyen üzleti érdek” – fogalmazott az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagja.

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter kijelentette, Szlovákia egyetért ugyan az Oroszország ellen irányuló uniós szankciókkal, beleértve a kőolajra vonatkozókat is, de az egyévnyi türelmi idő kevés. A tárcavezető közölte, Szlovákia egyetlen kőolajfinomítója, a Mol csoporthoz tartozó Slovnaft nem tud egyik napról a másikra az orosz kőolajról másra áttérni, mivel nehéz orosz olajat dolgoz fel. A teljes csere előkészítése több évet vesz igénybe, ezért a miniszter a türelmi idő meghosszabbítását szeretné. A jövő év elejétől számítva legalább három évre lenne szüksége Szlovákiának ahhoz, hogy ne érintse túlságosan fájdalmasan az orosz kőolajimport leállítása.

Oroszország az Európai Unió kőolajimportjának 25 százalékát adja, de ez az arány tagállamonként igen eltérő. Míg például Belgiumban az orosz olaj aránya 8 százalék körül mozog, Szlovákia 100 százalékban függ Oroszországtól. A szlovák gazdasági miniszter hozzátette, európai partnereik is egyetértenek a hosszabbítással, csupán annak mértékében van köztük vita.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

Szlovákia három év haladékot kér, hogy felkészüljön az olajembargóra
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018