INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

karácsony gergely

pulai andrás

márki-zay péter

dobrev klára

mráz ágoston sámuel

Elemzők a Karácsony–Márki-Zay-paktumról: teljes a bizonytalanság

Elemzők a Karácsony–Márki-Zay-paktumról: teljes a bizonytalanság

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont) szerint a gyengeség jeleit látni, Pulai András (Publicus) Márki-Zay Péter visszalépését jósolja. Egyetértési pont: Karácsony Gergely megnyerheti az előválasztás második fordulóját.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt szeretett volna indulni az ellenzéki előválasztás második fordulójában Dobrev Klára ellen, de ez nem lehetséges, már csak azért sem, mert a szavazólapokat már kinyomtatták.

A két jelölt egyelőre azt sem árulta el, hogy egy tavaszi győzelem után melyikük lenne a miniszterelnök és melyikük annak a helyettese.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint mindketten a döntésképtelenségüket bizonyították.

"Egyenesen a politikai vicc kategóriájába sorolnám azt a megállapodást, amelyben nem tudják eldönteni, hogy ki az úr a háznál, ikertestvérekként próbálják a miniszterelnöki pozíciót megszerezni.

Komoly tényező ilyen kompromisszum nélküli megállapodást nem köthet" - szögezte le érdeklődésünkre Mráz Ágoston Sámuel.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy miniszterelnököt egyébként sem lehet jelölni, mert arról a jövő évi választások után a parlament dönt.

A döntésképtelenséget egész egyszerűen "a gyengeség jelének" látja, miközben egy miniszterelnöknek "folyamatosan hatalmi kérdéseket kell eldöntenie", közpénzek elosztásáról, szabályozási kérdésekről, személyi kinevezésekről. A mostani kétosztatúság márpedig "csak politikai válsághoz vezethet",

ennek pedig "Gyurcsány Ferenc örül a legjobban",

aki a DK-val a legnagyobb frakciót tudja majd alakítani a parlamentben, a legnagyobb "zsarolási potenciállal".

Ismert, Karácsony Gergely - korábbi nyilatkozata szerint - csak akkor lép vissza, "ha elüti a villamos", Márki-Zay Péter viszont elárulta, hogy "az utolsó pillanatban hajlandó félrerántani a kormányt". Erre reagálva Mráz Ágoston Sámuel arra hívta fel a figyelmet, hogy "mindent és annak az ellenkezőjét is mondták már az elmúlt napokban", ezért hibát követ el egy elemző, ha egy-egy kijelentésből messzemenő következtetéseket akar levonni.

Arról, hogy a Jobbik a második fordulóba nem jutott kormányfőjelölt-jelöltje hivatalosan nem áll senki mögé, azt mondta,

"van úgy, hogy a nem döntés is döntés".

"Jakab Péter ezzel a döntésével Gyurcsány Ferenchez kíván csatlakozni és az ő stratégiáját követni."

Az előválasztás első fordulójából a másodikra szerinte az a következtetés vonható le, hogy a választók nem fogják díjazni a "döntésképtelenséget", és a radikális Dobrev Klárára fognak szavazni három induló esetén, ennek ellenére is azt mondja, csak két név lesz a szavazólapon a jövő héten, és Dobrev Klára még ismeretlen ellenfele fog győzni, de ez is Gyurcsány Ferenc érdeke, hisz így "könnyen irányítható" lesz a miniszterelnök-jelölt, ahogy akár 2002 vagy 2009 után.

Alacsonyabb lehet a részvétel

A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója kidolgozatlannak tartja a Karácsony–Márki-Zay-paktumot.

Pulai András arra számít, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában alacsonyabb lesz a részvételi arány, mint az elsőben, de azt is valószínűsíti, hogy

Karácsony Gergely egyedüli ellenfele lesz végül Dobrev Klárának.

Arra a dilemmára reagálva, mely szerint a parlamenti DK-s óriásfrakción át kell mennie még majd - adott esetben - Karácsony Gergely kormányfőjelöltségének, azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy a DK-é lesz a legnagyobb frakció a jelenlegi ellenzéki oldalon, akár a Párbeszédé (MSZP-Párbeszéd-LMP-Momentum) is lehet nagyobb majd, de biztos, hogy ellenzéki győzelem esetén a miniszterelnök megválasztásához szükség lesz DK-s, illetve jobbikos szavazatokra.

"De az az előválasztási megállapodásnak része, hogy a résztvevők az előválasztási eredményt elfogadják" - húzta alá Pulai András, aki egy kutatásra támaszkodva úgy véli, a második fordulóban 7-8 százaléknyi szavazó "le fog csorogni", részben azért, mert "a Dobrev Klárán kívüli résznél" nagyon nagy a bizonytalanság, részben mert nem lesznek egyéni képviselő-jelölti kampányok.

Nyitókép: Facebook/Előválasztás 2021/Bordás Róbert/aHang

Kapcsolódó hang

Mráz Ágoston Sámuel Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodásáról
 
Pulai András Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodásáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018