eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Trócsányi László igazságügyi miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Trócsányi László: Ha az EPP így folytatja, beolvad a baloldalba

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására - jelentette ki Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent Válaszúton a Fidesz és az EPP című írásában kedden.

Trócsányi László közölte, az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép. Szerinte, ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

Az elmúlt évtized során az EPP fősodorja egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket. Az EPP figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások azt eredményezik, hogy a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését - hangsúlyozta.

"Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen" - fogalmazott. Ezzel összefüggésben kijelentette: mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel.

Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal

- írta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává vált a "jogállamiságnak" nevezett elvont ideológiai értékek miatt.

Ha az EPP nem gondolja újra európai politikai szerepvállalását, hamarosan teljesen beolvad a baloldalba.

A Fidesznek azonban fel kell élesztenie a kereszténydemokrata hagyományt, és ennek megfelelően kell újraszerveznie az európai politikát

- hangsúlyozta az EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A Fidesz március 18-án döntött amellett, hogy elhagyja a pártcsaládot.

Trócsányi László elmondása szerint a Fidesz tizenkét képviselője azért döntött úgy, hogy kilép az Európai Néppártból, mert az EPP működési szabályzatának módosításait a demokratikus normáktól való jelentős eltérésként értékelték, valamint úgy gondolták, a jelenlegi járványhelyzetben a róluk szóló vita és szavazás rosszul időzített és helytelen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×