INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

kásler miklós

koronavírus

emmi

oktatás

intézkedés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. december 6-án. Magyarország második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet 2020. március 15-ig látogatható tárlata.

Kásler Miklós évértékelője: 70 éves lemaradást kellett behozni – videó

Sikeresnek értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2020-as munkáját a miniszter.

Bár a koronavírus-járvány megnehezítette az életet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos olyan rendkívüli intézkedést hozott, amely megkönnyítette az emberek életét - mondta a tárca közösségi oldalára feltöltött évértékelő beszédében Kásler Miklós.

A miniszter példaként említette az örökbefogadás egyszerűsítését, valamint a közoktatásban ingyenessé tett tankönyveket és a gyermekétkeztetés forrásainak bővítését.

„Idén 106 ezer rászoruló általános iskolás diák kapott tanszercsomagot a múlt évinél magasabb, 765 millió forintos kormánytámogatásból” – fogalmazott.

Kásler Miklós emlékeztetett, idén bevezették a módosított Nemzeti alaptantervet (NAT) is.

„Az új Nemzeti alaptanterv minden magyar gyermeknek, lakóhelytől és társadalmi–szociális helyzettől függetlenül ugyanazon lehetőségeket kívánja biztosítani – emelte ki. – Mindnyájunk közös célja, hogy a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok tudásukkal 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.”

Az egészségügyben is új időszámítás kezdődött, miután 70 éves lemaradást kellett behozni.

„Az orvosok béremelése már januártól életbe lép – jegyezte meg Kásler Miklós –, az első emelt bérüket már februárban kézhez kapják. Majd 2023-ig több lépcsőben tovább emelkedik a fizetésük…” A jogszabály kivezeti a hálapénzt a rendszerből, tette hozzá a tárcavezető, aki beszél az ápolók béremeléséről is.

A miniszter hangsúlyozta, az egészségügy és az oktatási ágazatok után a kulturális dolgozók bérét is emelték, jogviszonyukat pedig munkaviszonnyá alakították. Kásler Miklós beszélt arról is, hogy közös állami–önkormányzati működésű lett nyolc budapesti és harminc vidéki színház. Az állam 16 kiemelt sportágat támogatott 8,5 milliárd forinttal. A felzárkózó sportágakra 400 millió forintot költöttek el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós évértékelő: új időszámítás kezdődött
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018