eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára emlékezik az ország - napinfó

A kormány célja, hogy a magyarok mielőbb koronavírus elleni vakcinához juthassanak – jelentette ki a miniszterelnök. Közös nyilatkozatban állt ki az önkormányzatiság mellett 46 polgármester.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára emlékezett az ország. Az Országház előtt katonai tiszteletadással vonták fel a nemzeti lobogót. A koronavírus-járvány miatt a központi események legtöbbje elmaradt. Orbán Viktor miniszterelnök Wittner Mária 56-os szabadságharcossal közösen helyezett el koszorút a Corvin közben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Várkert Bazárban tartott kitüntetési ünnepségen hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek.

Közös videóüzenetben emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire az ellenzéki pártok. Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egyaránt azt emelte ki, hogy október 23. a magyarok szabadságvágyának, az igazságosságnak a jelképe. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke hangsúlyozta, október 23-án felébredt egy ország és kinyilvánította, másként akar élni, más irányt akar, más vezetőkkel. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint 1956 követelései ma is érvényesek. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke úgy fogalmazott: új hűbéri rendszer van kialakulóban az országban. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hangsúlyozta: 1956-ban kevés dolog volt annyira egyértelmű, mint az, hogy Magyarországnak nyugati típusú polgári demokráciákban a helye.

A közösségé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-osat és az 1989-eset is - mondta főpolgármester. Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzat ünnepi megemlékezésén, a Városháza parkban tartott beszédet, ahol az 56-os pesti nők előtt tisztelgő kiállítás nyílt.

A kormány célja, hogy a magyar emberek az elsők között juthassanak megbízható, koronavírus elleni vakcinához – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után, a Facebook oldalára feltöltött videóban hangsúlyozta: az ország minden európai beszerzési programban részt vesz, de utasította az operatív törzset, hogy tájékozódjon az orosz és kínai vakcinák előállításának és beszerzésének lehetőségéről is. Közölte: arra utasította a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt a jogszabályoknak és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.

Újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-n elmondta: az elhunytak száma 1352-re emelkedett, az aktív fertőzötteké meghaladja a 37 ezret. Emlékeztetett: mostantól a szabadtéri rendezvényeken és sporteseményeken is maszkot kell viselni.

Közös nyilatkozatban állt ki az önkormányzatiság mellett a főpolgármester, illetve 45 település és budapesti kerület vezetője. A Főpolgármesteri Hivatal által nyilvánosságra hozott dokumentumban az érintettek hangsúlyozták: a helyhatóságok országszerte erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival, miközben a kormány magára hagyta és elvonásokkal sújtja őket.

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak által szervezett megmozduláson a tömeg a Műegyetem elől vonult az Uránia Nemzeti Filmszínház elé, ahol az egyetem hallgatói megemlékeztek az 1956-os forradalomról. A felszólalók támogatásukról biztosították a színművészeti hallgatóit.

A fűtési szezon elindulásával megnőtt a légszennyezettség. 10 városban, köztük Budapesten kifogásolható a levegő minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt kéri, hogy a lakosok ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

Franciaországban a jövőben büntetni fogják az internetes uszítást. A múlt pénteki kegyetlen tanárgyilkosság után a védelmi tanács kidolgozta az iszlám szeparatizmus elleni törvényt, amely lehetőséget ad azok megbüntetésére, akik közösségi oldalakon úgy tesznek közzé személyes adatokat, hogy azzal veszélyeztetik mások életét. A megölt pedagógus nevét és középiskolája címét egyik tanítványa apja és annak iszlamista prédikátor ismerőse tette közzé a Facebookon.

Lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott a két amerikai elnökjelölt az utolsó vitán, amelyet Nashville-ben rendeztek meg. Donald Trump és Joe Biden vitájának fő témái a koronavírus-járvány, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×