eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Még egy dolog odavághat a koronavírus-járványnak Magyarországon

Újabb kihívás az amúgy is romló adatok mellett.

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken. A Főpolgármesteri Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak. Nyolc helyen a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható - a meteorológiai körülményeket túl - figyelik a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelést, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további 74 településén.

Nincs szmoghelyzetet, de a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy

tájékoztatást ad, ha a levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje - az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján - jellemzően meghaladja az Egészségügyi Világszervezet egynapi határértékre tett ajánlását.

A 2,5 mikrométernél kisebb, úgynevezett "kisméretű szálló por" hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami további kihívást jelent a jelenlegi járványügyi helyzetben - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×