eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: A tömeg eleje az Urániánál (Facebook/hvg.hu)

Véget ért az Urániánál az SZFE-tüntetés

A Műegyetem elől sétált át a tömeg a pesti oldalra, ott fáklyákat gyújtottak, úgy vonultak a kivetítőkhöz. 1956-os visszaemlékezésekkel fejezték ki diákok tiszteletüket, beszédekkel és dalokkal a céljaikat. Felszólaltak az támogató szakszervezetek is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak és tanárainak egy része hónapok óta tüntet az intézmény modellváltásának módja ellen. Október 23-ára Mindannyiunk szabadsága – Megemlékezés '56-ról címmel demonstrációt szerveztek a felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért.

A Műegyetemtől a szervezők instrukciói szerint indult át a három szakszervezeti szövetség támogatóit is magában foglaló tömeg az Uránia Nemzeti Filmszínház elé. Félúton a Március 15. téren 1956-os megemlékezés zajlott, meggyújtották a fáklyákat, és innen a szervezők szándéka szerint némán vonultak volna tovább, ám menet közben időnként hol skandált, hol énekelt (Ha én rózsa volnék; Szabad ország, szabad egyetem!) a tömeg, hol pedig a szervezők kérésére lecsillapodott.

A hvg.hu tudósítása szerint mintegy egy kilométer hosszan nyúlt el a sétálók sora, a résztvevők első csoportjai már megérkeztek az Urániához, amikor az utolsók még el sem indultak a Műegyetemtől. Mire elkezdődtek a beszédek, az emberek az Uránia és a Ferenciek tere között megtöltötték a Rákóczi utat és a Szabadsajtó utat.

Budapest, 2020. október 23.
A Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés 56-ról címmel rendezett demonstráció résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2020. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján. A tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szervezték.
MTI/Balogh Zoltán
A Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés 56-ról címmel rendezett demonstráció résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2020. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján. A tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szervezték. MTI/Balogh Zoltán

Időközben besötétedett, a tüntetők fályáiból látszik a tömeg mérete. A kivetítőn elkezdődött a műsor a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóinak az egyetem egyik termében adott koncertjével

Ezután következtek a beszédek.

A Titkos Egyetem nevű szerveződés diák tagjai azt fogalmazták meg, hogy a kormány, amely kommuniációja szerint már nem felel az átalakításért, nyilván maga sem gondolja ezt komolyan, és az egyetem új vezetésével továbbra is a kormány akarata érvényesül, mert kormányzati hátszelű gazdasági szereplőkre bíznák az intézményt. Hangsúlyozták: ami most az SZFE-vel történik racionalizálás és más címszavak alatt, más egyetemekkel már megtörtént és a többit is el fogja érni. Csak autonóm intézményekben lehet minőségi oktatás - szögezték le, erre azonban véleményük szerint a jelenlegi hatalomnál nincs garancia.

Ezután 1956-os beszámolókat, visszaemlékezéseket olvastak fel a diákok a színpadon, az előadásokat taps kísérte.

Budapest, 2020. október 23.
A Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés 56-ról címmel rendezett demonstráció résztvevői vonulnak a Belgrád rakparton 2020. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján. A tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szervezték.
MTI/Balogh Zoltán
A demonstráció résztvevői vonulnak a Belgrád rakparton. MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagjainak támogatásáról biztosította egy nappal korábban a diákokat. A rendezvényen felszólalt Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének delegáltja. Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény elleni tiltakozva Szkaliczki Andrea orvos és Kós Ágnes műtéti szakasszisztens beszélt a rendezvényen.

Támogatásáról biztosította a tüntetőket Horváth Aladár roma jogvédő, a civil roma parlament vezetője.

Elénekelték a FreeRomaGroup előadásában, először eredeti, majd muzsika verzióban az Ej, a titkos egyetem című dalt.

A rendezvény este nyolc előtt pár perccel a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×