INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

országgyűlés

koronavírus

varga judit

vészhelyzet

ellenzék

pázmány péter katolikus egyetem

Varga Judit igazságügyi miniszter mint előterjesztő felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.

A rendkívüli jogrend meghosszabbításáról döntenek a képviselők

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az Országgyűlés hétfőn várhatóan megszavazza a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, aminek elfogadását múlt héten megakadályozta az ellenzék.

Az Országgyűlés egynapos ülése hétfő délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A tanácskozás legfontosabb témája természetesen a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény lesz, amit Varga Judit igazságügyi miniszter terjesztett a parlament elé és a Törvényalkotási Bizottság már jóváhagyott.

Elfogadása esetén a kormány felhatalmazást kap a védekezéshez szükséges rendkívüli intézkedések gyors bevezetéséhez.

A törvényhozás már múlt héten megszavazhatta volna ezt a jogszabályt, de ez nem sikerült, mert az ellenzék nem adta meg hozzá a négyötödös többséget. Ők úgy látják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szükségtelenül, sőt jogtalanul kér korlátlan idejű és tartalmú felhatalmazást. Ha megkapja, visszaél vele – hangzott a vád Kocsis-Cake Oliviótól, aki a Párbeszéd vezérszónoka volt a parlamenti vitában.

„Mi a helyzet Szekszárdon, Komlón és Nagykanizsán. Mind a három településen, mióta vészhelyzetállapotot hirdettek, a fideszes városvezetők rendelettel nyúlnak túl a jogköreiken – fogalmazott az ellenzéki képviselő. – Költségvetést fogadnak el, felszámolják a helyi médiát. Ez biztosan nem növeli a bizalmat.”

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a törvényjavaslat nem szünteti meg az Országgyűlés felügyeleti jogát a kormány felett. „A kormány veszélyhelyzetben kiadott rendelete főszabályként 15 napig marad hatályba. E rendeleteknek a meghosszabbítása ugyancsak a kormány hatáskörébe tartozik, azonban ennek feltétele, hogy a meghosszabbításhoz az Országgyűlés felhatalmazást adjon.

Ha az Országgyűlés ehhez nem járul hozzá, elsősorban az eddig megtett intézkedéseket fogja elveszejteni”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A rendkívüli intézkedéseket az elmúlt napban a kormány, az országos tisztifőorvos és az intézmény-fenntartók hosszabbították meg. Ezen a héten azonban már minden bizonnyal megszavazza az Országgyűlés a törvényt, most ugyanis már elegendő hozzá a Fidesz–KDNP kétharmada.

A parlament ezen kívül még tárgyal, illetve szavaz arról, hogy az állam Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának adja az általa működtetett Pázmány Péter Katolikus Egyetem ingatlanjait, illetve lesznek interpellációk, kérdések és azonnali kérdések is.

Az Országgyűlés a fertőzésveszély miatt nem a szokásos helyén, az alsóházi teremben ülésezik, hanem az annál nagyobb felsőháziban. A tanácskozáson a levezető elnökön, a jegyzőkön, illetve a személyzeten kívül csak az aktuális felszólalók lehetnek benn, a többiek televízión nézik a vitákat és szavazni mennek be. Az ellenzék egyébként javasolta, hogy a törvényhozás vonuljon home office-ba, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta, hogy ez alkotmányellenes lenne, az alaptörvény módosítására pedig nincs idő a jelenlegi helyzetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A rendkívüli jogrend meghosszabbításáról dönt a parlament
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018