eur:
394.65
usd:
370.5
bux:
66442.01
2024. április 16. kedd Csongor
A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Középen, az első sor előtt, jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3).
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A törvény kimondja, átállhat-e home office-ra a parlament

Nincs technikai akadálya annak, hogy az Országgyűlés is home office-ba vonuljon a koronavírus rohamos terjedése miatt, a digitális ülésezésre és az elektronikus szavazásra azonban egyelőre csak az ellenzék tett javaslatot, a kormányoldal nem.

Az Országgyűlésre nem vonatkozik a rendezvénystop, a törvényhozás ugyanis nem program, hanem alkotmányos intézmény, a parlament még háború idején is összeül - tisztázta korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A parlamentnél is az a szerencsés, ha dolgozik, a szükséges intézkedéseket a járványveszély miatt a Ház feladata bevezetni, a kormánynak az Országgyűlésre nincs hatása, nincs felhatalmazása, hogy ezzel kapcsolatban döntsön. Fordítva: az Országgyűlés tud irányt szabni a kormánynak. De ezek mellett a szabályok mellett az a szerencsés, ha az Országgyűlés működik" - fogalmazott a miniszter.

A kormányoldal szempontjából most kulcsfontosságú, hogy a Fidesz és a KDNP egyetlen képviselője se betegedjen meg,

mert ha az ellenzék nem gondolja meg magát, akkor a kétharmados szavazattöbbség nélkülözhetetlen lesz a járványvédelmi veszélyhelyzet fenntartásához, tehát az eddigi intézkedések fenntartásához és újak bevezetéséhez.

"A kormány 15 napokra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően azt az Országgyűlés tudja meghosszabbítani. Azért is kulcsfontosságú a meghosszabbítás, mert az Országgyűlés ülésezése ugyan rendkívüli jogrend idején is biztosított, de nem tudjuk, hogy a jelenlegi helyzetben az Országgyűlés határozatképessége mindvégig fenntartható lesz-e. Mi azt reméljük, hogy igen, ezzel számolunk, de mindenre fel kell készülni" - hangsúlyozta korábban Gulyás Gergely.

Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök is azt várja el a Fidesz képviselőitől, hogy dolgozzanak ebben a helyzetben:

"A helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz. Nekem mindegy, hogy az ellenzék mitől fél, az legyen az ő dolga, nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere a kormánypárti oldalon. Arra kérem önöket, hogy ne rendüljenek meg, ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, vigyék végig azokat a döntéseket, amelyek legjobb meggyőződésük szerint segítik az ország védekezőképességét! Legyenek bátrak!"

A kérdés most az, hogy hol működjön az Országgyűlés.

A parlamentről szóló törvény alapján nem muszáj az Országházban tartani a tanácsokozásokat,

de ennek alternatívája nyilván nem egy másik "hely" lenne; a digitális ülésezés és az online szavazás lenne lehetőség. Kormányoldalról nem érkezett ilyen javaslat, az ellenzék azonban már többször indítványozta a parlamenti home office-t.

"Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói kaptak otthoni hozzáférést, és olyan módon oldották meg ezt számukra, hogy illetéktelenek kizárólag bűncselekmény útján juthatnának hozzá a Ház rendszeréhez. Ilyen módon tehát megoldható lett volna a parlament online szavazása" - fogalmazott a parlamentben Bősz Anett (Demokratikus Koalíció). Mint rámutatott, az ellenzékből több javaslat is érkezett, amely lehetővé tenné, hogy otthonról dolgozzon az Országgyűlés.

Már Parlament épületében egyébként már több óvintézkedés is van:

  • a plenáris üléseken nem a szokásos helyen, hanem a Felsőházi teremben tartják, az nagyobb
  • a tanácskozáson csak az aktuális felszólalók lehetnek jelen, a többiek televízión követhetik az eseményeket

Hétfőn több képviselő is maszkot viselt, például a fideszes B. Nagy László, aki korábban együtt koszorúzott a koronavírusos szegedi rektorral, Rovó Lászlóval, ezért önkéntes karanténba vonult, de szavazni bement a parlamentbe. Gulyás Gergely a kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy a fideszes képviselő ülés előtt elvégzett koronavírus-tesztje negatív lett.

Ülés legközelebb jövő hétfőn.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×