INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

aréna

haderőfejlesztés

zrínyi 2026

kis-benedek józsef

tálas péter

Katona lő egy airsoft fegyverrel a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett bemutatón és haditechnikai eszközátadón a budapesti Hazai Samu laktanyában 2016. december 14-én.

Szakértők: szinte a nulláról kell kezdeni a magyar hadiipar felépítését

InfoRádió

Azokat a területeket kell fejleszteni a magyar védelmi iparon belül, ahol nemzetközi piacokra tehetünk szert – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára és Tálas Péter, az egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a közelmúltban arról beszélt, hogy a haderőfejlesztési program keretében már termel idehaza kézifegyvergyár, az összeszerelés után hamarosan már gyártanak is benne. Németh Szilárd államtitkár pedig azt mondta, hogy nem fognak a kézifegyvergyártásnál megállni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mire gondolhatott az államtitkár, Kis-Benedek József úgy fogalmazott, hogy nyilván nem szabad megállni ezen a szinten, de hozzátette, majdnem a nulláról kell kezdeni, hiszen sikerült teljesen leépíteni a magyar hadiipart.

A létező vállalatok, kft-k a nemzetbiztonsági szakértő szerint tulajdonképpen a régi magyar hadiipar roncsain jöttek létre, szorgalmas, lelkes embereknek az aktív közreműködésével és anyagi ráfordításával.

Van néhány olyan terület, amit állami szintre kellene vinni, ilyen például Kis-Benedek József szerint a szoftverrádió fejlesztése. Ezen a területen világszinten állunk, a műegyetemen komoly fejlesztéseket csináltak, emögött van ipar, gyártanak eszközöket, melyeket eladták külföldre, tehát vannak olyan speciális lehetőségek, amiket ki kell használni, de ehhez kellene állami támogatást rendelni és ezeket a területeket felfuttatni.

Fontos lenne, hogy olyasvalamit gyártsunk, amire igény van, és ha már gyártjuk, akkor az Magyarországon legyen rendszeresítve, mert enélkül nincs referencia, eladni referencia nélkül pedig semmit sem lehet.

Az Európai Unión belül is vannak különböző együttműködési formák, például négy-öt ország közösen dolgozik egy-egy projekten, mindenkinek megvan a saját területe. Ezekre a projektekre építve ezek az országok kialakíthatnak közös hadiipart. Itt Kis-Benedek József szerint a visegrádi négyeknek nagyon fontos a szerepe.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója mindehhez hozzátette, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot arra kellene kihasználni, hogy mivel van forrás, azt a hazai piacon hazai termelők költsék el, és próbáljuk újjáépíteni a védelmi ipart azokon a területeken, ahol nemzetközi piacokra tehetünk szert.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Aréna - haderőfejlesztési program
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018