INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

benkő tibor

honvédelem

nato-csúcs

költségvetés 2019

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott állománygyűlésen 2018. július 2-án. Huszonnégy év után újraindítják a tartalékos tisztképzést Magyarországon.

A költségvetés fő nyertesének tartja a honvédelmi tárcát a miniszter

Infostart / MTI

Az ideinél majdnem 86 milliárd forinttal több jut jövőre erre a területre, folytatódhatnak a beszerzések, és a tervezettnél előbb tudnak majd helikoptereket vásárolni.

A többletforrásnak köszönhetően 2019-ben már 150 milliárd forintot tudnak fejlesztésre fordítani – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A költségvetésben biztosított az illetményfejlesztés következő, 5 százalékos üteme is, valamint arra is lehetőséget ad, hogy bővítsék az ösztöndíjrendszert, például olyan mérnököket, orvosokat vagy informatikusokat támogassanak tanulmányaik alatt, akik a diploma megszerzése után belépnek majd a seregbe.

A költségvetésnek köszönhetően mind az aktív, mind a tartalékos katonák létszámát bővíteni tudják.

Nem az a legfontosabb, hogy a GDP hány százalékát fordítják az ország védelmére, hanem olyan képességeket kell teremteni, amelyek szavatolják Magyarország és a magyar emberek biztonságát - hangsúlyozta a miniszter.

Benkő Tibor a mostani brüsszeli NATO-csúcson szerzett tapasztalatairól szólva azt mondta, szerinte egyre több nemzet ismeri fel, hogy a biztonság elsődleges kérdés, megteremtésének egyik eleme pedig a megfelelő költségvetés biztosítása.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2014-es walesi NATO-csúcson kitűzött cél szerint a tagállamoknak 2024-ig el kellene jutniuk oda, hogy a GDP-jük legalább 2 százalékát katonai kiadásokra fordítják. Mint mondta, Magyarország ehhez konkrét programmal rendelkezik, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési tervet a NATO kedvezően fogadta.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018