eur:
393.34
usd:
367.88
bux:
65890.51
2024. április 24. szerda György

Új ország csatlakozik a V4 EU harccsoporthoz

Nemcsak 2019-ben, hanem 2023-ban is szolgálatba állítják az időszakosan működő V4 EU harccsoportot - erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Csütörtökön Szlovákiában tartották a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek tanácskozását. Benkő Tibor az M1-en elmondta: többek között arról is döntöttek, hogy elfogadják Horvátország csatlakozását a V4 EU harccsoporthoz.

A megbeszélés témája az volt, hogy napjaink biztonsági helyzete, a kihívások mit jelentenek a visegrádi országok számára. Kiemelte: a biztonsági helyzet rendkívül gyorsan változik, ehhez minden országnak alkalmazkodnia kell. Beszéltek továbbá a haderőfejlesztésről, ami mindegyik országnak komoly feladata. Szó volt továbbá az illegális migrációról is, amely kérdésben 2015 óta egy véleményen vannak a V4-es országok.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter megerősítette, hogy Magyarország növeli katonáinak számát a KFOR misszióban - ezt még a külgazdasági és külügyminiszter közölte Pristinából nyilatkozva. A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál.

Magyarországnak emellett szándékában áll a jövőre megnyíló parancsnoki pozícióra magyar jelöltet állítani - jelentette be Szijjártó Péter. Azt is elmondta: a magyar kormány támogatja Koszovó európai integrációját, valamint a vízumliberalizációs folyamat lezárását, "tekintettel arra, hogy Koszovó az Európai Unió által feltételként megszabott valamennyi elvárásnak megfelelt". A külügyminisztériumból egy főtanácsadót delegáltak a koszovói európai integrációs miniszter mellé, aki segíti a koszovóiak csatlakozási törekvéseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×