eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az LMP és a Lehet Más a Jövő aláírásgyűjtő akciója a Corvinus Egyetem Fővám téri főépülete előtt 2018. október 15-én. A párt aláírásgyűjtést indított a felsőoktatási intézmények tandíjmentességének megőrzéséért. (MTI - Szigetváry Zsolt)
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A Fidesz ellen fordítaná saját 2008-as fegyverét az LMP ifjúsági szervezete

A Lehet Más a Jövő most indult aláírásgyűjtési akciója arra irányul, hogy az egyetemek kiszervezésével a kormány ne vezethesse be közvetett módon a tandíjat.

Tandíjellenes aláírásgyűjtésbe kezdett az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő (LMJ). A Stop tandíj! elnevezésű akció során a fiatal zöldek arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy szerintük "az elmúlt nyolc év alatt a kormány folyamatosan a fiatalok ellen cselekedett, százezren szorultak ki a közoktatásból, és ugyanennyien a felsőoktatásból".

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese az akció budapesti nyitányán újságírók előtt

emlékeztetett a Fidesz 2008-as "szociális népszavazására", amikor a mai kormánypárt még ellenzékiként épp a tandíj eltörlésére indított népszavazási kezdeményezést,

ma viszont "amit a kormány oktatási reformnak hazudik, az valójában egy pénzszerzési akció" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A politikus szerint most hasonló várható ahhoz, mint amikor "megvédték" a magánnyugdíjakat, a szülőket és a diákokat ki fogják fosztani, miközben "röhögnek a markukba".

Rámutatott: a pesti Közgázon (Budapesti Corvinus Egyetem) drasztikusan csökkentik az állami helyek számát, két év múlva pedig meg is szűnhetnek ezek, a tandíj pedig így több millió forintra emelkedhet.

Az ellenzéki párt szerint tudatos politika áll a mögött, hogy csupán a szűk elit férjen hozzá versenyképes tudáshoz;

"akinek van pénze, az szerezhet diplomát, akinek nincs, annak marad a közmunka"

- fogalmazott Demeter Márta, hozzátéve, a felsőktatás "elszegényítésével" párhuzamosan "a NER-falkát etetik".

Az ellenzéki párt szerint a kormányzat koncepciója, hogy kiszervezik az egyetemek fenntartását, ennek pedig egyenes következménye a tandíj, "egyik pillanatról a másikra több tízezer hallgató szorulna ki a rendszerből", ráadásul már eddig is milliós tétel volt a lakhatás és a könyvek finanszírozása a felsőoktatáshoz kapcsolódóan. Az LMP ezzel szemben az első három diploma megszerzését biztosítaná költségvetési forrásból.

A petíció nem irányul népszavazásra,

az érintettek aláírásaira viszont számítanak, a szignókat ezt követően átadják az illetékeseknek, az LMP pedig parlamenti javaslatot is benyújt.

Ismert, az oktatási kormányzat vezetője, Palkovics László október elején bejelentette, az a céljuk, hogy "egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban". Hozzátette: azt szeretnék, ha "a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem". Előzőleg a Budapesti Corvinus Egyetemről látott napvilágot, hogy kikerülhet az állami fenntartásból, és egy állami alapítású, közhasznú alapítvány kezébe kerülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×