INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

corvinus egyetem

emberi erőforrások minisztériuma

magánegyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem főépületének címtáblája a főváros IX. kerületében, a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Magánegyetem lehet a Corvinus

Infostart / InfoRádió

A Budapesti Corvinus Egyetem kikerülhet az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásából és egy állami alapítású, közhasznú alapítvány fenntartásába kerülhet.

Sajtóértesülések szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülhet a Budapesti Corvinus Egyetem, majd egy közalapítvány lehet a gazdája, így magánegyetemmé válna.

Hétfő délelőtt az egyetemi polgárokat, hallgatókat és dolgozókat megszólító levélben belső tájékoztatást nyújtott az intézmény vezetősége az egyetemen kialakult helyzetről. Az írás úgy fogalmaz, új távlatokat nyitó változás következhet.

Íme a teljes levél:

Tisztelt Egyetemi Polgárok! Kedves Hallgatók! Kedves Kollégák!

Az Egyetem, a Karok, a Corvinus Doktori Iskolák és a Hallgatói Önkormányzat vezetése ezúton ad tájékoztatást az Egyetem polgárai számára a kibontakozó, a stratégiai céljainkat támogató lehetőségről, a várható, új távlatokat nyitó változásokról.

Ezek lényege, hogy az Egyetem a jelenlegi közvetlen minisztériumi fenntartásból átkerülhet egy kifejezetten erre a célra létrehozott, állami alapítású, közhasznú alapítvány fenntartásába. Ha ez a döntés megszületik, az Egyetem oktatási és kutatási tevékenységéhez a jelenleginél jobban illeszkedő formában és ezzel összefüggően szabadabb és rugalmasabb környezetben fog működni.

Az elmúlt évek során az Egyetem sok területen jelentősen megújult. Úgy látjuk, közösségünk erősödött, fejlesztési lehetőségeink bővültek, a teljesítmény és a kiválóság kultúrája egyre inkább terjed. Mégis úgy érezzük, Egyetemünk a jelenlegi keretek között elérte teljesítőképessége határait.

A Corvinusban megvan az a potenciál, amelyre egy nemzetközileg a jelenleginél jelentősen mélyebben beágyazott, kiemelkedő tudományos eredményeket felmutatni képes és európai szinten jegyzett oktatási programokat kínáló egyetem építhető. Amennyiben tehát lehetőséget kap, olyan rangos nemzeti intézménnyé válhat, amely közösségét szolgáló, érték- és teljesítményközpontú, világszínvonalú eredményekre képes elitet képez, itthon tudja tartani a fiatal magyar nemzedékek legtehetségesebb tagjait, képes kitörni a „közepes fejlettség-közepes teljesítmény” csapdájából. Egy olyan kétnyelvű, igazán nemzetközi Corvinus Egyetemet képzelünk el, amely a világ bármely oktatója vagy kutatója számára vonzó szakmai lehetőséget kínál a gazdaság- és társadalomtudományok területén. Egy ilyen egyetem felépítéséhez egyebek mellett az egy oktatóra jutó hallgatók arányának jelentős javítására és ezzel összefüggésben az oktatási terhelés mérséklésére, a teljesítményt még inkább elismerő jövedelmekre, valamint a nemzetközi oktatói-kutatói állomány jelentős bővítésére van szükség.

Minden olyan alkalommal, amikor az Egyetem lehetőséget kapott a kormányzati döntéshozóktól a szerinte kívánatos változási irányok artikulálására, ezen célok és törekvések mentén fogalmaztuk meg álláspontunkat. Éppen ezért üdvözöljük azt a kormányzati szándékot, amely a magyar felsőoktatás, így a Corvinus számára is megadná a lehetőséget, hogy nem egy „hivatalra”, hanem egy egyetemre szabott formában működjön.

A várható változások nem fogják érinteni az Egyetem jogi-szervezeti egységét és diszciplináris fókuszait, azaz az Egyetem a jövőben is közgazdasági, társadalomtudományi és üzleti területen fog működni. Az Egyetem továbbra sem lesz profitorientált intézmény, és továbbra is elkötelezett a térítésmentes tanulás lehetősége, a hallgatói szolgáltatások és ösztöndíjak, valamint a tehetséggondozó programok (különösen a diákszervezetek és a szakkollégiumok) lehetőségeinek folyamatos bővítése mellett.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni: a ránk váró feladatok, az Egyetem jövőjéért folyó közös gondolkodás és cselekvés csak ezután kezdődnek. Az átalakulás első lépései működésünk kereteit érintik, tevékenységünk szakmai-akadémiai tartalmát nem. A megújulás során sok munka vár ránk: közös gondolkodás és cselekvés, amely sikerünket hosszú távon megalapozhatja.

A konkrét információk birtokában különböző fórumokon részletes tájékoztatást fogunk adni az egyetemi polgároknak a változások várható hatásairól és javaslatot teszünk a megújuló egyetemhez elvezető közös munka kereteivel kapcsolatban.

Meggyőződésünk, hogy a Corvinus megújulása azt fogja példázni: a megfelelő feltételek megteremtésével a magyar egyetemek képesek kiválóságra épülő, minél többek számára hozzáférhető és a nemzetközi akadémiai életbe aktívan bekapcsolódó felsőoktatási ágazatot működtetni. Meggyőződésünk, hogy Egyetemünk az új működési formában is megállja majd a helyét, sőt, dimenzióváltást csak így tud elérni. Meggyőződésünk, hogy az Egyetem átalakulása akkor lehet igazán sikeres, ha közösségünk tagjai hozzájárulnak közös céljaink eléréséhez.

Kérjük tehát az Egyetem minden polgárát, hogy csatlakozzon hozzánk és vegyen részt a Corvinus megújulásában!

Az InfoRádió az Egyetemtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a sajtóban megjelent hírekre nem reagál, és a végleges döntésig nem kommentálja az egyetemi polgároknak címzett levél tartalmát sem.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Magánegyetem lehet a Corvinus
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018