eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: hulladekvadasz.hu

Műanyag-mizéria: szemléletformálásra van szükség

Összetorlódott PET-palackokra bukkantak környezetvédők a Marosnál; a szemét valószínűleg Romániából érkezhetett a folyóhoz. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést - mondta Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

A globális műanyaghulladék-problémáról eddig a lakosság többsége a híradásokból tájékozódhatott, de mára már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent a műanyaghulladék-szennyezés. Legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést, most pedig a Maros egyik eldugott zugában bukkantak tetemes mennyiségű, akár egy tonna súlyú PET-palack-mennyiségre, amelyek Romániából érkezhettek.

A tavalyi PET-kupán pedig több mint 10 tonnányi hulladékot szedtek ki az önkéntesek a folyóból, ennek mennyisége valamilyen szinten eloszlik az ország folyóira - mondta Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnöke.

Az InfoRádiónak nyilatkozó környezetmérnök elmondta: nem önmagában a palackokról van szó, hanem arról, hogy ezek a víz és a napsütés hatására mikroműanyagokra esnek szét, amelyek azonban már nem bomlanak le. Ezeket a hulladékokat az élőlények elfogyasztják, általuk pedig belekerülnek a táplálékláncba, így eljuthatnak akár az emberbe is - magyarázta Szebenyi Péter.

A környezetmérnök szerint a mikroműanyag is műanyag, és bár hosszútávú vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy milyen hatással vannak az emberek szervezetére.

Megelőzés

A legfontosabb a megelőzés lenne, illetve

az emberek szemléletét kell átformálni, a PET-palackokat szelektív gyűjtőkbe vagy kukákba dobják

- vélekedett a környezetmérnök.

A lakosság szemléletformálása az utóbbi időben felerősödött Magyarországon, egyre környezettudatosabbak az emberek, de még így is nagyjából 20 évvel vagyunk leszakadva Nyugat-Európa lakossági hulladékkezelésétől - tette hozzá.

"A szemétprobléma szinte már mindenhol tapasztalható, szinte minden vízfolyásunkban műanyaghulladék található, ami hosszútávon káros lehet az egészségünkre is"

- hívta fel a figyelmet Szebenyi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×