eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

Újabb szigorítás jön a műanyagtermékeknél

Az Európai Bizottság konkrét tiltó és korlátozó intézkedéseket vár a tagállamoktól a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése érdekében.

A műanyagzacskók visszaszorítására 2019. december 31-re kitűzött uniós célértéket már teljesítette Magyarország, ám az Európai Bizottság irányelv-tervezete újabb feladatokat ró a tagállamokra - derült ki Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának írásbeli válaszából, amelyet a DK-s Oláh Lajos parlamenti kérdésére adott. Hozzátette: a kormányzati intézkedések nyomán a forgalomba hozott műanyag bevásárló-reklámtáskák mennyisége - az irányadó 2011-es adatokhoz képest - a felére csökkent.

Újabb szigorítás

A dokumentumból ennél több is kiderül: az Európai Bizottság 2018. május 28-án hozta nyilvánosságra az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelvtervezetét, amely szerint

konkrét tiltó, korlátozó intézkedéseket vár a tagállamoktól az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozóan.

Ilyen lehet például a műanyag evőeszközök, a fültisztítópálcák és egyéb háztartási termékek tilalma. Az EB célkitűzéseit a kormány támogathatónak tartja, már zajlik is a tervezettel kapcsolatos hazai induló mandátum elkészítése az ágazati résztvevők (gyártók, forgalmazók, hulladékgazdálkodási szereplők) bevonásával.

A beérkező szakmai észrevételek értékelése után alakítják ki a magyar álláspontot és határozzák meg azokat a gazdasági, szabályozási és egyéb eszközöket, amelyek a legelőnyösebb, fenntartható módon tudják hosszú távon is segíteni a műanyagtermékek használatának visszaszorítását.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×