eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Zöld fordulat a műanyag palackoknál - felbukkant egy markáns tiltakozó réteg

Nem mindenkinek jön be a PET-palackok tervezett visszaváltása a szlovákoknál, ahol - több más európai országhoz hasonlóan - így kívánják elérni az uniós újrahasznosítási előírás szintjét.

"Óriási katasztrófa az országnak"; "fölöslegesen kidobott pénz" – így reagáltak a Szlovák Kereskedelmi Szövetség képviselői a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatára, amely betétdíjassá teszi a PET-palackokat. A tárca szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a visszaváltási rendszer 90 százalékban hatékony legyen.

Szlovákiában jelenleg a PET-palackok 60 százalékát szelektálják, de 2029-ig az Európai Unió tagországainak 90 százalékra kell jutniuk a palackok újrahasznosításában.

A környezetvédelmi minisztérium ennek a kötelességnek már 2024-ig eleget akar tenni, ezért javaslatot terjesztett elő a PET-palackok visszaváltására közvetlenül az üzletekben. Egy tavalyi elemzés mintegy 80 millió eurós kezdeti befektetéssel számol.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke, Martin Katriak szerint ez az összeg jóval nagyobb lehet, ráadásul nem hatékonyan felhasznált pénzről van szó, ami az újrahasznosítást csak szimbolikusan segíti elő. "Ahelyett, hogy a városoknak és falvaknak adnánk mondjuk 15-20 millió eurót, a felfuttatásra adunk 100 milliót" – mondta Katriak.

A minisztérium azzal érvel, hogy a gyártóknak az induláskor kedvezőbb hitelfeltételeket nyújtanak majd. A szaktárca szerint a visszaváltás bevezetésével nem szűnik meg a szelektív hulladékgyűjtés. A kiadott állásfoglalás szerint

jelenleg tíz európai országban működik a palackok visszaváltása, és egyetlen esetben sem szűnt meg a szelektív hulladékgyűjtés.

A külföldi tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy a visszaváltás jótékony hatással volt a szeletív hulladékgyűjtésre, mivel az emberek elkezdték másfajta hulladékok szelektálását is.

A szövetség szerint a betétdíjak bevezetése költségnövekedést eredményez, ami hatással lehet az árakra, és a vásárlók gondjai is növekednek majd.

A PET-palackban vásárolt ital árában ugyanis automatikusan benne lesz a betétdíj is.

Visszaváltani azonban csak hibátlan állapotban levő és eredeti címkével, valamint a speciális szlovákiai kóddal ellátott palackokat lehet. Az ilyen palackokat sem váltják azonban vissza minden üzletben, csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületűekben. Martin Katriak szerint ez a kisebb üzleteket hátrányos helyzetbe hozza, s éppen ezek az üzletek azok, amelyekben hazai kereskedők vállalkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×