INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

pet-palack

műanyag

újrahasznosítás

Zöld fordulat a műanyag palackoknál - felbukkant egy markáns tiltakozó réteg

Zöld fordulat a műanyag palackoknál - felbukkant egy markáns tiltakozó réteg

Nem mindenkinek jön be a PET-palackok tervezett visszaváltása a szlovákoknál, ahol - több más európai országhoz hasonlóan - így kívánják elérni az uniós újrahasznosítási előírás szintjét.

"Óriási katasztrófa az országnak"; "fölöslegesen kidobott pénz" – így reagáltak a Szlovák Kereskedelmi Szövetség képviselői a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatára, amely betétdíjassá teszi a PET-palackokat. A tárca szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a visszaváltási rendszer 90 százalékban hatékony legyen.

Szlovákiában jelenleg a PET-palackok 60 százalékát szelektálják, de 2029-ig az Európai Unió tagországainak 90 százalékra kell jutniuk a palackok újrahasznosításában.

A környezetvédelmi minisztérium ennek a kötelességnek már 2024-ig eleget akar tenni, ezért javaslatot terjesztett elő a PET-palackok visszaváltására közvetlenül az üzletekben. Egy tavalyi elemzés mintegy 80 millió eurós kezdeti befektetéssel számol.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke, Martin Katriak szerint ez az összeg jóval nagyobb lehet, ráadásul nem hatékonyan felhasznált pénzről van szó, ami az újrahasznosítást csak szimbolikusan segíti elő. "Ahelyett, hogy a városoknak és falvaknak adnánk mondjuk 15-20 millió eurót, a felfuttatásra adunk 100 milliót" – mondta Katriak.

A minisztérium azzal érvel, hogy a gyártóknak az induláskor kedvezőbb hitelfeltételeket nyújtanak majd. A szaktárca szerint a visszaváltás bevezetésével nem szűnik meg a szelektív hulladékgyűjtés. A kiadott állásfoglalás szerint

jelenleg tíz európai országban működik a palackok visszaváltása, és egyetlen esetben sem szűnt meg a szelektív hulladékgyűjtés.

A külföldi tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy a visszaváltás jótékony hatással volt a szeletív hulladékgyűjtésre, mivel az emberek elkezdték másfajta hulladékok szelektálását is.

A szövetség szerint a betétdíjak bevezetése költségnövekedést eredményez, ami hatással lehet az árakra, és a vásárlók gondjai is növekednek majd.

A PET-palackban vásárolt ital árában ugyanis automatikusan benne lesz a betétdíj is.

Visszaváltani azonban csak hibátlan állapotban levő és eredeti címkével, valamint a speciális szlovákiai kóddal ellátott palackokat lehet. Az ilyen palackokat sem váltják azonban vissza minden üzletben, csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületűekben. Martin Katriak szerint ez a kisebb üzleteket hátrányos helyzetbe hozza, s éppen ezek az üzletek azok, amelyekben hazai kereskedők vállalkoznak.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Nem mindenkinek jön be a PET-palackok visszaváltása
 
A címlapról ajánljuk

Cîțu legyőzte Orbant

Florin Cîțu kormányfőt választotta elnökévé a román Nemzeti Liberális Párt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018