eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Pixabay

Új kórokozókat terjeszthetnek a hazai kullancsok

Több új, kullancsok által terjesztett kórokozó is megjelent Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Dr. Kapiller Zoltán elmondta: a kullancsok óriási járványtani erőt jelentenek, és arról is beszélt, hogy a kiszedett kullancsot nem szabad rögtön elpusztítani.

Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy eddig a fertőző kullancsok 98%-a Lyme-kór valamelyik bacilusát terjeszti emberre vagy állatra.

"Sajnálatos módon újabb három Borrelia baktériumfaj jelent meg hazánkban, és ezek is nagy terjedésnek indultak.

Így már sajnos nyolc olyan kórokozó van, ami a Lyme-kór valamelyik formáját terjesztik, illetve ha együttesen fertőznek egy beteget, akkor kombinált fertőzési formát tudnak okozni"

- hangsúlyozta a Kullancsszövetség elnöke.

Fertőző kullancs

Kapiller Zoltán szerint a kullancsok járványtani egyszerűségükkel hatalmas járványtani erőt képviselnek.

"Egy fertőző kullancsmama két-három hét leforgása alatt a vérszívást követően két-három ezer fertőző petét szül, és abból közel ennyi kullancsgyerek lesz, így érthető már az járványtani potenciál, ami a kullancsokban van.

Ez azt jelenti, hogy egy fertőző kullancs egy egész kert vagy egy park benépesítését meg tudja oldani fertőző utódokkal"

- hangsúlyozta Kapiller Zoltán.

Új magyar technológia

"Nem elég ennél a betegségnél önmagában antibiotikumot adni, hiszen a beteg területekre alig hatékony koncentrációban jut el az antibiotikum, és ha

nem végzünk oxigenizációs terápiát az ilyen betegeknél, akkor nem tudunk hatékony gyógyulást elérni"

- mondta Kapiller Zolttán, hozzátéve, hogy szerencsére van olyan új magyar technológia, ami megoldja ezt az oxigenizációs problémát, de egyelőre még csak állatorvosi praxisokban alkalmazzák.

Mit tegyünk kullancscsípés után?

Nagyon fontos - emelte ki Kapiller Zoltán, hogy nem szabad az eltávolított állatot megsemmisíteni.

Otthon le kell tesztelni a kullancsot a patikákból beszerezhető kullancsteszttel,

hogy volt-e benne Lyme-kór bacilus. De vajon kimutatja-e a teszt az újabb kórokozókat?

A négy Magyarországon eddig létező Lyme-kór bacilusfajtát mind kimutatja a teszt, de reménykedhetünk abban, hogy rövid időn belül ezek az új kórokozók is belekerülnek a gyorstesztbe.

"A tudomány, és az orvoslás, ahogy jelen helyzetben is látszik, le tudja követni az eseményeket, de már

az is nagy szó, hogyha a négy klasszikus kórokozó fajt ki tudjuk mutatni a kullancsokból"

- summázta Kapiller Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×