eur:
389.39
usd:
357.69
bux:
73127.98
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pexels

Kullancsveszély - hamarosan kezdődik a szezon

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, azonban már egész évben oda kell figyelnünk - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Kapiller Zoltán továbbá a kullancs szakszerű eltávolítására hívta fel a figyelmet.

Nemsokára megkezdődik a kullancsszezon, ugyanis a tavasz beköszöntével, a meleg megjelenésével, a természet zöldbe borulásával nem csak a kirándulók indulnak meg, hanem a rájuk leselkedő vérszívók is. Az ébredező kullancsok visszanyerik kereső aktivitásukat és újabb áldozat után kutatnak.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban kifejtette,

hogy most már egész éven át lehet számítani a kullancsok támadására.

Hozzátette, hogy azt is tudni kell, hogy a kullancsok a kánikulában elvonulnak a forróság elől, lényegesen kevesebben tartózkodnak a felszíni növényzeten, de már a lakókörnyezetünk zöldövezetében is számíthatunk rájuk, így már ott is potenciális veszélyt jelentenek.

Hogyan lehet védekezni?

Kapiller Zoltán kifejtette, hogy a védekezés roppant fontos. Patikákban beszerezhető spray-vel, kenőcsökkel kell az embernek bekennie magát, mielőtt kimegy a természetbe.

"Minden védekezés dacára ezek a krémek, spray-k nem jelentenek 100%-os védelmet, másfél óránként kullancsvizitet kell tartani, saját és négylábú társaink testfelületét át kell bogarászni"

Ha mégis megtörténik a baj, és előkészületeink ellenére megcsíp minket a kullancs, akkor használjunk kullancseltávolító kanalat, amelyet patikában lehet beszerezni.

"Ez az egyetlen hivatalos orvostechnika eszköz az, ami a patikákból beszerezhető, és fertőzésveszély-mentesen távolítja el a kullancsot a csípett áldozatból"

- mondta Kapiller zoltán.

Tévhit és kullancsfajták

A Kullancsszövetség elnöke felhívta a figyelmet, hogy NE tépjük ki körömmel, vagy csipesszel a kullancsot,

"ugyanis bármilyen furcsa, a kullancs is egy érző lény, és hogyha a testét szorongatás éri, akkor a szakszerűtlen eltávolítás pillanatában - ha addig még nem köpte a fertőzött nyálat az áldozatba - fogja okozni a fertőződést" - tette hozzá.

A kullancsfajoknak 42 faja honos Magyarországon, ez a 42 faj tartózkodás, és tájékozódást tekintve két csoportra oszlik:

  1. Vannak a szemmel rendelkező, látó kullancsok, amelyek a fűszálakról lesnek az áldozatra, és alulról másznak föl rá.
  2. Vannak a vak kullancsok, amelyek csak a lábvégeiken lévő biológiai radarral, a Haller készülékkel tudnak tájékozódni. Ők egy-másfél méter magasságban a bokrokon csimpaszkodnak, és szagolják ki ezzel a szervvel az arra bóklászó áldozatot, akire fölülre pottyannak rá.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×