eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Résztvevő a disznóból készült kolbászokat szagolja az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon a Nyíregyházához tartozó Sóstói Múzeumfaluban 2018. február 17-én.
Nyitókép: Balázs Attila

Túl sok élelmiszert pazarlunk

A világ jóléti társadalmaiban súlyos probléma az élelmiszer pazarlás. Egy átlagos magyar család például évente 50 ezer forintnyi ennivalót dob ki. Ennek megakadályozása érdekében indított programot `Maradék nélkül!` címmel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A program vezetője Kasza Gyula azt mondja, hogy azok a fogyasztók, akik maguk is előállítanak élelmiszert, jobban megbecsülik azt.

Kasza Gyula, a Maradék nélkül program vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy egy átlagos nyugat-európai, vagy amerikai háztartás számára az élelmiszercélú kiadások szinte fel sem tűnnek a háztartás költései között, 10-11%-ot költenek élelmiszerre. Magyarországon nem ennyire jó a helyzet, itthon ennél többet, 25-30%-ot költünk.

Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek körülbelül harmada a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 68 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten - derül ki a Maradék Nélkül program honlapjáról.

Miért pazarlunk, és mi lehet a megoldás?

Kasza Gyula szerint egészen más életmódot élünk most, mint néhány évtizeddel ezelőtt, például

"a legtöbb fogyasztó ma már nem tart közvetlen kapcsolatot az élelmiszerelőállítás lépéseivel, kiveszőben van a háztáji állattartás, és kerti gazdálkodás.

Azok a fogyasztók, akik önmaguk állítják elő az élelmiszert, vagy csak tartósítanak otthon, jobban megbecsülik az ételeket, és kevesebb hulladék termelődik náluk" - tette hozzá.

De vajon jó lenne, ha kevesebb élelmiszert pazarolnánk?

"Legyünk őszinték, ez azt jelentené, hogy kevesebb élelmiszert vásárolnának meg a fogyasztók a boltokban. A NÉBIH javaslata, hogy azt a pénzt, amit eddig felesleges élelmiszerekre költöttük, ugyanúgy költsük élelmiszerre, csak minőségi termékekre.

"Vagyis az a célunk, hogy a mennyiség helyett egy minőségi fogyasztás irányába tereljük a hazai fogyasztókat is"

- hangsúlyozta Kasza Gyula.

A "Maradék nélkül" című program célja, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogy hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×