eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Súlyosabb büntetés jár a bejelentés nélküli foglalkoztatásért

Súlyosabb büntetés jár a bejelentés nélküli foglalkoztatásért

Szigorodik az idei évtől a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása, így már az első ízben észlelt munkaügyi jogsértés esetén is bírságot kaphatnak a kis- és középvállalkozások is.

Az építőipar a munkaügyi ellenőrzések alapján az egyik „legfertőzöttebb” ágazat, tavaly tízből négy építkezésen ellenőrzött munkavállaló nem volt bejelentve. A minisztérium szerint az ellenőrzések nyomán nő a rendezett jogviszonyok száma - írta a Magyar Idők.

Az építőiparban ellenőrzött munkavállalók közül tízből négyen feketén voltak foglalkoztatva, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának jelentése szerint 2017 első három negyedévében az összes ágazatot tekintve a feketézők 36 százaléka építőipari vállalkozásoknál dolgozott. A szabálytalanságok miatt az ágazatban kilenc hónap alatt 407 esetben szabtak ki bírságot, a vállalkozásoknak összesen csaknem 56 millió forintot kellett megfizetniük. További 1155 esetben a bírságot helyettesítő figyelmeztetést alkalmazott a hatóság.

Ebben azonban változás várható az idei évtől, mert szigorodik a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása. A munkaügyi bírság a kis- és középvállalkozások esetében is már az első ízben észlelt jogsértéskor alkalmazható lesz az NGM közlése szerint.

A munkaügyi bírság összege 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy a munkáltató hány jogsértést követett el, milyen a vállalkozás gazdasági súlya, mekkora az érintett munkavállalói létszám, és milyen súlyúak a jogsértések. Feketemunka esetén a bírság összege munkavállalónként százezres nagyságrendet jelent.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×