eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megoldás vészhelyzetre, itt az új fejlesztés

Megoldás vészhelyzetre, itt az új fejlesztés

Egy új technológia és együttműködés segítheti a katasztrófa sújtotta területek feltérképezését.

Katasztrófahelyzetben emberi életek múlhatnak a gyors reagáláson. Nagy kihívás továbbá a helyszínre érkező mentőalakulatoknak, hogy pontosan láthassák, merre kezdjék meg a munkát, ám a Vodafone és a Nokia együttműködése, illetve a technológia jóvoltából ez a probléma a jövőben megoldódni látszik.

A megoldás alapját a Nokia Ultra Compact Network elnevezésű, „hátizsák-méretű” 4G mobil hálózat jelenti,

 amelynek segítségével percek alatt lehet 4G hálózatot létrehozni. A megoldás fontos részét képezik a hálózathoz csatlakozott drónok, amelyekre nagy felbontású kamerát, vagy a látási viszonyoktól függően például hőkamerát szerelnek a túlélők keresésére. 

Ez a nehezen megközelíthető, vagy különösen szennyezett területeken nyújt nagy segítséget és a mentési munkálatok hatékonyabb megszervezését segíti elő.

Ezt a már Finnországban, a Nokia központjában is bemutatott életmentő megoldást és technológiát itthon először a Balaton felvidéken volt alkalma kipróbálni a Vodafone és Nokia mérnökeinek, akik a drónokra erősített mérőtelefonok segítségével tudtak különböző magasságokban átfogó módon méréseket, teszteket elvégezni.

A tájékoztatás szerint az együttműködésnek és az új technológiának köszönhetően nem kell többé tartani hosszabb hálózatkieséstől a kritikus alkalmazások, a videók és drónok használatakor sem és a mentőalakulatok gyorsan kaphatnak precíz adatokat, amelyeknek döntő jelentősége van a mentési folyamat alatt.

A katasztrófában nyújtott segítség egyébként nem ismeretlen a Vodafone számára – korábban többek közt

már az Irma hurrikán sújtotta területeken is bevetették a hordozható mobilhálózatot,

amellyel 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. 

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×