eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kialakultak az EU közös agrárpolitikájának 2014-től érvényes elvei

Az Európai Unió agrárminisztereinek tanácsa több mint kétharmados többséggel elfogadta a Magyarország által beterjesztett, 2014-től érvényes közös agrárpolitika alapelveit - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, beszámolva a magyar EU-elnökség munkájáról az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén.

A március közepén nagy többséggel, 20 tagország támogatásával elfogadott dokumentum jelentősége abban áll, hogy a közös agrárpolitika (KAP) a fenntartható, környezetbarát fejlődés mellett a jövőben méltányosabbá válik - közölte a vidékfejlesztési miniszter.

A méltányos kifejezés a balti államok kérésére került bele, és a következő, 2014-2020. évi költségvetési időszakra az eddigieknél kiegyenlítettebb támogatási politikát jelent - tette hozzá a miniszter.

Fazekas Sándor elmondta: "számunkra igen fontos, hogy az elfogadott dokumentum teljes mértékben összhangban van a magyar érdekekkel".

Képviselői kérdésre válaszolva a miniszter közölte: az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedésével és a növekvő energiaárakkal a miniszteri tanács több alkalommal foglalkozott, s megállapította, hogy ez a folyamat a gyorsan növekvő népességgel magyarázható. Az EU keresi a kontinens biztonságos élelmiszerellátását biztosító megoldást - tette hozzá.

Jelezte Fazekas Sándor azt is, hogy a mezőgazdasághoz köthető energiaforrások kiépítése és fejlesztése felértékelődőben van, s néhány országban, így például Németországban, ehhez kapcsolódva jelentős programok valósulnak meg, javítva egyes ágazatok jövedelmezőségén.

A miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban - a német dioxin botrány nyomán, amely miatt az európai sertéspiac az összeomlás határára került - vita alakult ki a tagállamok között az intervenció kérdésében. Az a tagállam, amelynek kisebb a mezőgazdasága és inkább import révén elégíti ki a belső keresletet, az a piacra bízná a zavar kiküszöbölését. A nagy agrárpotenciállal rendelkezők viszont féltik termelői kapacitásaikat, és aktív piaci beavatkozással, azaz intervencióval kívánják kezelni az átmeneti zavarokat.

A vita eredményeképpen létrejött a három hónapos magántárolás, azaz az EU finanszírozta a sertéshús fagyasztását, így ez a mennyiség kikerült a piacról, s közben az árak emelkedhettek, később pedig, a krízis után, a mennyiséget piacra lehetett vinni.

Fazekas Sándor ebben az ügyben Hollandia korábbi intervenció ellenes magatartásának változását említette, hozzátéve, hogy egy-egy konkrét ügy kapcsán a tagállamok módosítják, az adott helyzethez igazítják véleményüket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×