INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Jobbikról is gyűjtött információkat a Political Capital

Infostart / InfoRádió
A Jobbikra és a Magyar Gárdára is "rádolgozott" a Political Capital. Az elsőssorban az MDF-es tanácsadásairól ismert cég a titkosszolgálattal kötött szerződés alapján gyűjtött információkat, és készített ezek alapján elemzéseket a magyarországi szélsőségekről.

Gyulai Attila, a Political Capital ügyvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, ezen ténykedés közepette "természetesen szóba került a Jobbik és a Magyar Gárda is".

A lap értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a Jobbikkal, a Magyar Gárdával, illetve e szervezetek vezetőivel, így Vona Gábor pártelnök-gárdaalapító mozgásával kapcsolatban számított adatokra, amelyeket meg is kapott az elemzőcégtől.

A Political Capital szerint semmi olyat nem közöltek az NBH-val, amit korábbi elemzéseikben már ne hoztak volna nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet szerint a cég vezetői azt tervezik, a héten a sajtó munkatársainak is megmutatják a titkosszolgálatnak készült jelentéseiket. Ehhez kell azonban az NBH jóváhagyása is, ahol viszont nem néznék jó szemmel, ha a konkrét politikai szereplőkre vonatkozó anyagokat is kiteregetnék.

A Political Capital visszautasította, hogy rádolgozott volna a Jobbikra; az elemző intézet szerint politikai lejárató kampány indult ellenük, mióta korábbi vezetőjük, Somogyi Zoltán bejelentette, hogy politikai pályára készül.

A Political Capital tájékoztatása szerint 2006-ban kutatási tervet adott be az NBH-hoz, amelynek egy részét maga a cég sem javasolja nyilvánosságra hozni, de nem a kutatási terv eredményei, hanem a kutatók testi épsége miatt. A nyilvánosság elől elzárni kívánt információk arra vonatkoznak, amikor az intézet kutatói kérdezték közvetlenül a magyarországi szélsőségeseket politikai elképzeléseikről. Azonban ebben a kutatásban sem volt szó Jobbikról vagy Magyar Gárdáról, még a "kérdezés szintjén sem" - állítja az intézet.

A Political Capital közleménye végén üzen a sajtónak is: "Felhívjuk a szerkesztőségek figyelmét, hogy cégünk jogi lépéseket tesz minden, valótlan információt megjelentető médiummal szemben. (...) De emellett azért is kérjük a média fokozott óvatosságát, mert a lejárató kampány célja, hogy - nekiugrassza - az erőszakra hajlamos, radikális jobboldali csoportokat a Political Capital-nek, ezáltal kockára tegye kollégáink fizikai épségét".


A címlapról ajánljuk