eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes

Nemzeti gyásznap az aradi 13-ak emlékére

Százhatvan éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

A szabadságharc leverése után 500 halálos ítélet született, és körülbelül 110-et hajtottak végre. Másfélezer embert ítéltek sokévi börtönre, a honvédek negyedét pedig hét évre besorozták a császári seregbe.

Október hatodikán, a bécsi forradalom évfordulóján Batthyány Lajos volt miniszterelnök Pesten állt kivégzőosztag elé, a tizenhárom tábornokot, Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidet, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt pedig Aradon végezték ki.

A bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött, amikor az európai felháborodás miatt a bécsi udvar nyugdíjazta a "hatáskörét túllépő" Haynaut.

Negyven évvel később, 1890. október hatodikán az akkor 88 éves Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök torinói emigrációjában emlékezett meg az aradi vértanúkról. Szavait rossz minőségben ugyan, de megőrizte egy fonográffelvétel:

"Legyenek a szent emlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a honszabadság Istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül; engem, ki nem borulhatok le a magyar Golgota porába, engem október hatodika térdeimre borulva fog hontalanságom remete lakában látni, amint az engem kitagadott Haza felé nyújtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak."


Ma, százhatvan évvel később minden magyar lakta vidéken megemlékeznek az aradi vértanúkról. Budapesten a Parlament előtt felvonták, majd félárbocra eresztették a magyar lobogót. Itt idén is csak a közjogi méltóságok jelenhettek meg, mert a Kossuth teret lezárták a rendőrök. A Fidesz tiltakozott a kordonok miatt. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményt adott, amely szerint a tér lezárása az állami vezetők védelme miatt indokolt volt, a civil érdeklődőket pedig beengedték a Néprajzi Múzeum elé, ahonnan láthatták a rendezvényt.

Ünnepséget tartottak a Batthyány-örökmécsesnél és a Batthyány-mauzóleumnál is, ahol Mandur László, a Parlament alelnöke azt mondta, hogy a szabadságharc példát mutatott az összefogásra.

Az Országgyűlésben a képviselők néma felállással tisztelegtek a mártírok emléke előtt. Az ülést vezető Lezsák Sándor azt mondta, hogy október a dicsőséges forradalmak és az elbukott szabadságharcok emlékét hordozza, október 6-ika pedig a főhajtás napja és egyben a felemelt, büszke tekinteté is, hiszen 1848-ban különböző vallású, nemzetiségű és társadalmi helyzetű polgárok fogtak össze a függetlenség kivívásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×