eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Giró-Szász: A Fidesznek nincs alternatívája

A politika "beárazta" a jövő évi választások eredményét, de hogy ez előny vagy hátrány a legnagyobb ellenzéki pártnak, abban eltérnek a vélemények. A Vision Politics igazgatója Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy látta: a Fidesz ebben a helyzetben megteheti, hogy terveiből szinte semmit sem árul el. Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója ugyanakkor azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt azt üzeni, hogy gyors megoldást nem adhat a problémákra, de perspektívát igen.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint sem erejét, sem támogatottságát, sem struktúráját tekintve nincs alternatívája a kormányzóképesség szempontjából a legnagyobb ellenzéki pártnak. Hozzátette: ez áll Orbán Viktor Fidesz-elnök beszédeinek középpontjában is, valamint az, hogy a Fidesz sem tud gyors megoldást adni a problémákra, de perspektívát igen.

Török Gábor, a Vision Politics igazgatója szerint ugyanakkor fordítva is elsülhet az, ha a Fidesz egyetlen lehetséges erőként tűnik fel, hiszen vannak, akik ilyenkor a gyengébbik erőre szavaznak, hogy ellensúlyozzák a másikat. A taktika ugyanakkor a Jobbik támogatóinak megszerzése szempontjából hasznos lehet.

Arra is rámutatott: a jelenlegi helyzetben a legnagyobb ellenzéki párt semmi konkrétat nem mond arról, milyen lépéseket tervez.

Szinte biztos, hogy nem lesz előre hozott választás

Giró-Szász András szerint, míg tavasszal a szocialisták számára nem volt racionális érv az előre hozott választások mellett, a most benyújtott költségvetési javaslatnak vannak olyan elemei, amelyek a jövő év elején tovább ronthatnak a kormánypárt helyzetén: az újabb elvonások miatt még alacsonyabb eredményre számíthatnak.

Török Gábor azonban úgy látja: a szocialisták ennek ellenkezőjét várják, azaz azt, hogy például az adóváltoztatások miatt jövőre támogatókat tudnak szerezni. Hozzátette: a szocialisták már akkor eldöntötték, hogy nem akarnak előre hozott választást, amikor a kormányváltás mellé álltak.

A kis pártok sorsa az MSZP-től függ

Mindkét elemző egyetértett abban, hogy a kis pártok eredménye attól függ, mennyire tudják egy baloldali párt alternatíváját nyújtani az MSZP mellett, így hány szavazót tudnak elvenni a szocialistáktól. Török Gábor úgy fogalmazott: a kis pártok sikeréhez az kell, hogy az MSZP összeomoljon, hogy 20 százalék alatti eredményt érjen el. Az MDF esélye is az lehet, hogy "kis MSZP-t csinál magából" - fogalmazott. Az elemző ugyanakkor azt tartja valószínűnek, hogy mindössze három párt kerül be a parlamentbe 2010-ben.

Giró-Szász András hozzátette: a 2010-es választások szempontjából az SZDSZ-t "le lehet írni", eredmény még a Jobbik mellett esetleg az MDF-től vagy a Lehet Más a Politikától várható.

Labdába rúghat-e egy új párt?

Török Gábor elmondta: az elmúlt időszakban számos új párt alakításának híre röppent fel, ezeket azonban "elhasznált és a választók által megunt politikusok alakítják, így sikerességük szinte kizárt. Egy új formációnak ráadásul a jövő évi választásokon már nem lenne elég ideje ahhoz, hogy elegendő képviselőjelöltet állítson az országban. "A zászlóbontás idejéből már kifutottunk" - fogalmazott.

Az elemző egyedül a Szili Katalin szocialista politikus köré szerveződő erőben lát fantáziát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×