eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szavazók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10764 a szavazásra átjelentkezők száma.
Nyitókép: Mónus Márton

A választási határidő lejárt, de a szavazásnak nincs vége

Este fél hétig a választásra jogosultak 68,13 százaléka ment el szavazni. Szavazni este hét óráig lehetett az idei országgyűlési képviselő-választásokon, de ez nem jelenti a voksolás végét - néhány helyen ugyanis még mindig kígyózó sorok állnak. Az NVI már szkenneli a levélszavazatokat.

A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 72,75 százaléka adta le szavazatát, ez 990 587 választót jelent.

A megyék közül a legmagasabb részvételi arányt Vas megyében mérték (71,94 százalék), a legalacsonyabbat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (63,55 százalék).

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson.

Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése.

Változó a helyzet, van, ahol az NVI szerint is tragikus

Este fél nyolc körül Londonban és Újbudán volt a leghosszabb a várakozók sora. Szegeden, Győrben és Pécsen fél 8 körül tudnak zárni - mondta az NVI elnöke. Pálffy Ilona szerint a XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben "jó a helyzet", bár itt napközben hosszú sorok voltak. Ugyanakkor - mint mondta - a XI. kerületben "tragikus" a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor. Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket. - részletek itt.

Szavazatszámlálás

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

Már szkennelik a levélszavazatokat

Az NVI este 7-kor megkezdte az irodához érkezett csaknem 120 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését.

Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára.

Az NVI keddtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 120 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 378 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

Tudnivalók a szavazatszámlálásról itt.

A részletes részvételi adatok itt.

A választókerületenkénti részvételi adatok itt.

A településenkénti részvételi adatok itt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×