eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szavazók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10764 a szavazásra átjelentkezők száma.
Nyitókép: Mónus Márton

Az elemzők szerint mindkét oldalnak sokat hozhatott a mozgósítás

A részvételi adatokból még nem lehet következtetéseket levonni, mert a kormánypártok és az ellenzékiek is mozgósítani tudtak - mondta Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője az InfoRádió választási műsorában.

A részvételi adatokról Pulai András azt mondta, bízik abban, hogy megdől a részvételi rekord, és úgy látja, az történt ami négy éve, a legvégére belassult a szavazási kedv.

"Izgalmas dolog tippelni, vakon repülünk mindannyian" - mondta arra, hogy ez kinek kedvezhet, szerinte a Fidesz nagyon hatékonyan tud mozgósítani, és a részvétel a jobboldali választókörzetekben hozta az eredményeket.

Csizmadia Ervin azt vetette fel, hogy a kvótanépszavazás támogatói közül is sokan szavazhattak a Fideszre, mert a 2,2 millió eddigi szimpatizánssal most nem biztos, hogy tudnak nyerni.

"Lehet, hogy a Fidesz szavazók is megmozdultak annál jobban, ahogy várható volt, de a magasabb részvétel az ellenzék oldalára billenti a mérlegét" - vélekedett Pulai András.

Csizmadia Ervin a választás tétjéről azt mondta, nehéz megmondani, mert ehhez értelmeznünk kell a demokrácia fogalmát. Erről pedig vita van.

"Nem gondolom, hogy higgadt lesz a légkör, ha lemegy a választás. Az elemzőknek sok feladatuk lesz" - mondta az elemző.

Pulai András szerint a választásnak az a tétje, hogy a Fidesz mit fog tudni kezdeni a hatalmával újabb négy évben, ha nyer.

"Ha a Fidesz nem lesz közel a kétharmadhoz, akkor más kormányzásra kell készülnünk. Ebben az esetben érezni fogják, hogy nem kapják meg felhatalmazást, hogy mindent megtehetnek" - mondta a Publicus Intézet vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×