eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pixabay

Drinkfláció: ezért vizezik a sört a britek

Radikálisan csökkentik egy Nagy-Britanniában forgalmazott sör alkoholtartalmát – de nem a népjólét miatt aggódva. A márka így próbálja alacsonyan tartani az árait és megtartani vásárlóit – mivel túl drágának tartja az ital jövedéki adóját.

Van olyan külföldi látogató, akit a baloldali közlekedés és a sok helyen hiányzó keverőcsapok mellett egy harmadik dolog is „irritál” Nagy-Britanniában: a langyos sör. A brexit után a szigetország most újabb lépést tesz, hogy távolodjon a kontinentális ízléstől: „felvizeznek” egy kedvelt világos sört, pontosabban tovább vizeznek.

A holland gyökerekkel büszkélkedő (de a japán Asahihoz tartozó) Grolsch alkoholtartalma ugyanis immár 3,4 százalék lesz úgy, hogy négy évvel ezelőtt 4 százalékosként vezették újra be a brit piacon. Összehasonlításként: Európában 5 százalék ugyanennek a sörnek az alkoholtartalma.

Hogy miért a fukarság? Egyszerűen azért, mert a gyártó kevesebb adót akar fizetni. Egy tavaly augusztusi szabály szerint ugyanis a legalacsonyabb az 1,3-tól 3,4 százalékig terjedő alkoholtartalmú italok brit jövedéki adója 9 font 27 penny. Az ennél akár csak 0,1 százalékkal erősebb italoknak pedig már több mint a duplája, 21 font és 1 penny. A „vizezéssel” így a Grolsch esetében harmadannyi jövedéki adót kell majd fizetni 1 pint sör után (16 penny 43-mal szemben). Nagy-Britanniában sok vodkafajta is csak 37 százalékos, szemben a bevett, minimum 40 százalékkal.

A Közép-Európában ismertebb Kozelt, Pilsner Urquellt és Radegastot is birtokló Asahi valóságos PR-történetet körített a lépéséhez. Mint a Grocer című brit ágazati magazinnak elmondták, „sokat tanultak a fogyasztók szokásairól és a változó trendekről”, ezért döntöttek úgy, hogy csökkentik a márka alkoholtartalmát.

„Hiszünk benne, hogy kiváló prémiumsört kínálunk, amely széles fogyasztói rétegeket vonz” – tette hozzá a vállalat szóvivője. Ehhez képest a nép hangjának számító Sun bulvárlap a közösségi médiából idézett egy véleményt:

„így nincs értelme ilyet inni”.

Az adók kérdése azért az egyik nagy sztori Nagy-Britanniában, mert az új munkáspárti kormánytól masszív adóemelésekre számítanak a pár hét múlva esedékes költségvetés után. Ugyan a Labour azt ígérte, nem emeli meg a jövedelemadót, de kormányra kerülése óta arról beszél, hogy hatalmas költségvetési lyukat örökölt. Így most az öröklési adótól kezdve a benzin és alkohol jövedéki adóján át sok kisebb adónem esetében számít a sajtó szigorításokra.

A kabinetet „rejtett lenyúlással” is vádolják, mivel, bár a korábbi magas infláció nyomán felmentek a fizetések, a jövedelemadósávokat befagyasztva tartják, azaz a polgárok hamarabb billennek át a magasabb adósávba.

A tavalyi, szeszes italokat érintő jövedéki döntés nyomán több, brit földön elérhető sör alkoholtartalmát már csökkentették. A Kronenburg 5 százalékról 4,6 százalékra szállította le a tartalmát, a Carlsberg pedig közölte, hogy az emberek gyengébb sörre vágynak. Az újságírók ki is találtak egy új szót a jelenségre, ami úgy hangzik: drinkfláció.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×