eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
This image was captured at Prague, the capital city of Czech. The bridge on left side is famous Charles bridge built on Vltava river. The building in the middle is Prague town hall, standing on a high place across the river.
Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Elutasította a cseh szenátus az isztambuli egyezményt

A kétkamarás cseh parlament felsőháza nem hagyta jóvá az Európa Tanács isztambuli egyezményét, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és visszaszorításáról szól.

A mintegy hétórás heves parlamenti vitát követően a 81 tagú testületben a szavazáskor jelenlevő 71 szenátor közül csak 34-en támogatták az egyezmény elfogadását. A dokumentum ratifikációjához legalább 36 szavazatra lett volna szükség. „Az isztambuli egyezményt nem hagyta jóvá a szenátus” – jelentette be Tomáš Cernin, a felsőház alelnöke. A szenátorok hozzájárulása nélkül az eljárás nem folytatódhat. A döntésre való tekintettel

a megállapodással a továbbiakban már nem fog foglalkozni sem a parlament alsóháza, sem az államfő.

Az egyezmény elfogadásáról Miloš Vystrčil, a szenátus elnöke sem tudta meggyőzni képviselőtársait, aki úgy fogalmazott, az a baj, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mint tartalmaz az egyezmény. „Hihetetlen módon töltötték ki ezt az információs űrt, mi pedig hagytuk, hogy ez így történjen, s ennek isszuk meg most a levét” – mondta Vystrčil. A felsőházban visszhang nélkül maradt Petr Pavel államfő felhívása is, amelyben az egyezmény ratifikálását kérte.

A dokumentum bírálói szerint az isztambuli egyezmény bizonyos kifejezések használata miatt veszélyezteti a cseh családokat. Michael Canov szenátor is nemtetszésének adott hangot.

„Ennek oka a gender térnyerése és a fogalom bevezetése a jogrendszerünkbe. Egy ilyen törekvés a gyakorlatban káros”

– mondta a felsőházi képviselő.

Az isztambuli egyezményt – amely 2014. augusztus 1-jén lépett életbe – Csehország 2016-ban aláírta ugyan, de a törvényhozás sokáig nem vette napirendjére a ratifikálást, ennek folyamata csak tavaly nyáron kezdődött el.

Az isztambuli egyezmény évek óta éles viták tárgya a cseh társadalom liberális és konzervatív része között, és ez a szavazásban is megmutatkozott. A jogszabály elfogadását leginkább a Kalózpárt, valamint a Polgármesterek és Független Személyiségek párt szenátorai támogatták, míg a szociáldemokrata párt és az ANO - Elégedetlen Polgárok Akciója szenátori frakciói elutasították. Két jobboldali frakció, a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt szenátorai nagyjából fele-fele arányban támogatták, illetve elutasították a jogszabályt.

A keresztény egyházak képviselői üdvözölték a szenátusi döntést, míg Martin Dvořák, a kormány európai ügyekért felelős minisztere nemzetközi szégyennek minősítette a jogszabály felsőházi elutasítását. Csehország így azon kevés országok egyike, amely aláírta, de nem ratifikálta az egyezményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×