eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Megszületett a megállapodás Szlovákiában, megegyeztek a pártok

Hárompárti kormánykoalíció alakul Szlovákiában, Robert Fico lesz a miniszterelnök.

Ami az elmúlt napokban csak körvonalazódott, az szerdán véglegessé vált: a Robert Fico vezette Smer, a Peter Pellegrini által irányított Hlas, és az Andrej Danko által a parlamentbe juttatott Szlovák Nemzeti Párt, vagyis az SNS fogja irányítani Szlovákiát az elkövetkezendő négy évben. A három pártelnök szerdán délelőtt írta alá az egyetértési nyilatkozatot, melynek értelmében a szeptember 30-i parlamenti választás győztese, a Smer jelöltje lesz a kormányfő, a házelnököt a Hlas jelöli.

A Smer hat minisztériumot irányíthat, a Hlas hetet, az SNS pedig hármat, ebből egy január 1-jével jön létre.

A memorandum garantálja Szlovákia EU- és NATO-tagságából fakadó külpolitikai irányultságát, továbbá számos más nemzetközi szervezetben betöltött tagságát, a Szlovák Köztársaság szuverenitásának és nemzetállami érdekeinek teljes tiszteletben tartása, valamint az egészséges hazafiasság erősítése mellett.

A kormány alapvető célkitűzése a lakosság életszínvonalának növelése lesz. Robert Fico megígérte, hogy az államháztartás rendbetétele nem megy az eddigi szociális juttatások rovására, és az intézkedések biztosítani fogják az előrejelzettnél magasabb gazdasági növekedést. A három párt emellett alkotmányos és törvényi keretek között végre akarja hajtani az igazságszolgáltatási rendszer és az emberi jogok védelmét szolgáló mechanizmusok reformját.

Robert Fico, a Smer elnöke igényt tart a kormányfői posztra, és minél gyorsabban kormányt alakítana. Leszögezte, miniszterelnökként el akarja érni, hogy a bizonytalanság időszaka minél rövidebb legyen, és minél hamarabb a nyilvánosság elé álljanak a koalíciós szerződéssel. Azt szeretnék, ha az Európai Unió október végi csúcstalálkozóján már az új kormányfő képviselné az országot. A memorandum aláírását követő beszédében

Robert Fico megemlítette a transznemű embereket és azt, hogy elutasítja a genderideológiákat.

Szerinte Szlovákia jelenleg két dicstelen elsőséget tudhat magáénak az EU-ban, mégpedig a szegénységi szintre és az államháztartásra vonatkozó adatok tekintetében.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke is azt szeretné, ha minél hamarabb felállna az új kormány, amely nem fogja belső ellentétekkel és politikai veszekedésekkel terhelni az országot, hanem első pillanattól kezdve a problémák megoldásával és a hosszú távú célokkal fog foglalkozni. A gyors kormányalakítás érdekében teljes körű együttműködést kér Zuzana Čaputová államfőtől.

„Nincs is rá idő, és nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy olyan kormány alakuljon, amely majd lassan tanulgatja, hogyan kell irányítani az országot, és hosszú hónapokra, vagy akár évekre lenne szüksége ahhoz, hogy kezelje a pártjai közötti szélsőségesen eltérő ideológiai különbségeket” – mondta Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×