eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A vöröskereszt által osztott élelemért állnak sorban migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. november 14-én. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja szerint humanitárius válság van az Bosznia-Hercegovinában, különösen a Bihac közelében található menekülttáborban.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

A magyar kormány segítségét kérik szlovákiai magyar civilek

„Kérelem Magyarország Kormánya felé” címmel aláírásgyűjtést kezdeményezett két szlovákiai magyar civil aktivista a dél-szlovákiai járásokban kialakult menekülthelyzet megoldásában nyújtandó segítségkéréssel kapcsolatban. A pozsonyi parlament jövő héten tárgyal a szlovák–magyar határ védelméről, miközben a Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint a migránsok növekvő számával kapcsolatos problémákat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetve kell megoldani.

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke keddre hívta össze a szlovák–magyar határ ellenőrzéséről szóló rendkívüli parlamenti ülést, melyet az ellenzéki Smer kezdeményezett. Robert Fico pártja azt követeli, hogy a kormány vezessen be ideiglenes ellenőrzést Szlovákia és Magyarország határán, és az illegális migránsok bejutásának megakadályozása céljából biztosítson kellő erőket és eszközöket a rendőrség és a fegyveres erők megfelelő szervezeti egységeinek bevonásával.

Hamran István országos rendőrfőkapitány erre reagálva közölte, nem lehet hermetikusan lezárni a szlovák-magyar határt, mert a szlovák rendőrségnek nincs ehhez elég embere, és nincsenek meg az ehhez szükséges technikai feltételek sem.

Az illegális menekültáradat a magyar határhoz közel fekvő Nagykürtös városát sújtotta a legnagyobb mértékben az elmúlt napokban, ahol ezért kénytelenek voltak rendkívüli helyzetet hirdetni. A Nagykürtösi Járási Hivatal vezetője viszont elmondta, hogy az elmúlt napokhoz képest kevesebb külföldi érkezik a járásba. Jana Ambrošová hangsúlyozta: sokat segített, hogy megérkeztek a régióba a katonák, akik elsősorban a logisztikával és a munkaszervezéssel kapcsolatos munkákban segítenek.

A szintén a Nagykürtösi járásban található Ipolyhídvégen két civil aktivista eközben „Kérelem Magyarország Kormánya felé” címmel aláírásgyűjtést kezdeményezett a déli járásokban kialakult menekülthelyzet megoldásában nyújtandó segítségkéréssel kapcsolatban. A gyűjtés kezdeményezői rámutattak, hogy a napi szinten megjelenő menekültcsoportok a helyi lakosok körében félelmet ébresztenek. Az aláírásgyűjtéssel arra kérik a magyar kormányt, hogy miután az illegális határátlépést elkövető személyek Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, tegye meg azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a déli járásokban élő emberek mindennapi életét biztonságosabbá teszik.

Andrej Danko volt szlovák házelnök – aki korábban többször is elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról – közben azt mondta, „a migránsok növekvő számával kapcsolatos problémákat a magyar miniszterelnökkel és a teljes V4-es csoporttal egyeztetve kell megoldani”. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint nagyobb jelentősége lenne a szlovák-magyar határ fokozott védelmének, lehetőleg a V4-es államokkal egyeztetve.

„A probléma megoldható, azonnal össze kell hívni a V4-ek találkozóját, de előtte nem szabad megbontani a visegrádi négyeket” – mondta Andrej Danko. Úgy gondolja, az alapvető probléma az Európai Unió szintjén van, amely nem fordít kellő figyelmet a közös határ védelmére. Rámutatott, hogy Brüsszelben a V4-ek közös álláspontja nagyobb súllyal bír, mint az egyéni kezdeményezések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×