eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Több magyarlakta településen is rendkívüli az árvízhelyzet Szlovákiában

Sok helyütt árvízveszély keletkezett Szlovákia keleti régióiban a hétvégi heves esők miatt, a Magas-Tátrában pedig ki is öntött több patak, ezért számos turistaösvény járhatatlanná vált. Számos gömöri településen is gondot okoztak a hosszan tartó hétvégi esőzések, és az azok nyomában megáradó folyók és patakok.

Szlovákiában a hétvégén kialakult árvízveszély miatt 35 – főként a Rozsnyói és a Nagyrőcei járásokban található – településen hirdettek ki rendkívüli helyzetet, közülük 15 településen a harmadik, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben. A régiókban több alsóbb rendű utat, pincét, helyenként épületek földszintjét is elárasztotta a víz. A helyzet stabilizálódni látszik, de a hatóságok figyelmeztettek, hogy amennyiben lehetséges, a vízzel elárasztott utakat inkább kerüljék el a közlekedők. A szlovák hegyimentők tájékoztatása szerint a hegyekben – főként a Magas-Tátrában és a Szlovák Paradicsomban – járhatatlan számos turistaösvény, az utóbbiban több szurdokot le kellett zárni az árvízveszély miatt.

Az ország felett szombaton a reggeli és délelőtti órákban átvonuló viharok jelentős villámlásokkal jártak. A Lőcséhez közeli Klčov községben a villám bele is csapott egy családi házba, ami ezt követően kigyulladt. A tűzoltók két járművel érkeztek ki a helyszínre, igyekeztek ellenőrzésük alá vonni a tüzet, ami az egész tetőrészt beborította. A lakóknak sikerült kimenekülniük az utcára, és tétlenül figyelték, ahogy a tűzoltók a lángokkal küzdenek. Végül sikerült megfékezni, ám a ház teteje teljesen leégett.

A legrosszabb talán Gömörben a helyzet, ahol a hosszan tartó hétvégi esőzések következtében megáradtak a folyók és a patakok.

A ma7 hírportál információja szerint Tornalján, a Csevice ásványvízforrásnál öntött ki a Sajó folyó, ami elárasztotta a környező területeket, és a Zoltán-kertet is. A Sajó gátját ezért vasárnap meg kellett erősíteni, de a tűzoltóknak csak hétfő reggel sikerült megkezdeniük a víz kiszivattyúzását az elöntött területről, miután a Sajó vízszintje elkezdett csökkenni. A Zoltán-kert revitalizációja épp a napokban kezdődött meg, ezért Győrfi Erika polgármester egyelőre még nem tudta megbecsülni a károk mértékét.

Gömörliget községben a víz köztereket, kerteket és pincéket öntött el. A legsúlyosabb helyzet Gömörnánás és Mikolcsány településrészen alakult ki. Az egyik úton az aszfalt is beszakadt – tájékoztatott Vojtech Pataki polgármester, hozzátéve, hogy körülbelül tíz épületet, köztük az önkormányzati hivatalt és a kulturális központot is elárasztotta a víz. A károk elhárításán jelenleg is dolgoznak, de mivel a térségben több faluban is gondot okozott az időjárás, ezért nem egyszerű a szükséges eszközök beszerzése.

A Nagyrőcei járásban jelenleg harmadfokú árvízriasztás van érvényben Gömörliget és Sajógömör településeken, valamint Tornalján is.

A Tornalja-Pelsőc vasútvonalat is le kellett zárni mert a pályát elöntötte a víz, az utasokat az érintett szakaszon pótlóbuszokkal szállították. A Pelsőc-Gömörhorka szakaszon is szünetelt a vonatközlekedés. A heves esőzések miatt számos település került veszélybe a Rozsnyói járásban is. Kuntapolcán szintén utakat, kerteket, pincéket és házakat árasztott el a víz. A településen harmadfokú riasztás is érvényben volt, amit vasárnap hajnalban csökkentettek másodfokúra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×