eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Dráván egy rekord már megdőlt, és több helyen jöhet még

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, a Mura és a Dráva most a legnagyobb kihívást jelentő folyó. Orbán Viktor személyesen tájékozódott az árvízhelyzetről.

A vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé, közel 100 kolléga érkezett ezekbe a régiókba az ország egész területéről. Szünet nélkül dolgoznak az említett folyók mellett, és ha kell az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak - írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az elmúlt napok rendkívüli csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még holnap reggelig térségünkben marad, de további, az elmúlt napokhoz képest számottevő mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfőn 14 órakor 491 cm volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 cm-rel, itt is tetőzés közeli értékeket mérnek a kora délutáni órákban.

A Dráva Drávaszabolcsnál hétfőn 14 órakor 422 cm volt és intenzíven árad. Itt csütörtökön várható a tetőzés rekord (1972-ben 596 cm) értéket meghaladó vízállás mellett.

Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.

A Mura vízállása Letenyénél hétfő 14 órakor 547 cm volt, ez 7 cm-rel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Várhatóan az esti órákban a felsőbb szakaszokról megérkezik egy úgynevezett ráfutó árhullám is, ami még kisebb vízszintemelkedést okozhat. A tetőzés rekordértéket megközelítő vízállás mellett várható.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó hétvégén üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

A vízjárást továbbra is meghatározza a külföldi tározók üzemrendje - írta az OVF.

A Sajón lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap a kora délutáni órákban tetőzött, azóta lassú apadás kezdődött. A folyó középső szakaszán Sajószentpéternél a II. fokot meghaladó, de a III. fokot el nem érő keddi tetőzés várható.

Árad a Mura is: a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy Muraszemenyén, Molnáriban, Murarátkán és Tótszerdahelyen kezdődött meg vasárnap az árvízi védekezés a megáradt Mura folyó miatt.

  • Muraszemenyén mintegy ötven önkéntes dolgozott a gát megerősítésén, homokzsákokkal védtek körbe három lakóházat, az egyik ingatlanban élő idős embernek el kellett hagynia otthonát a magas víz miatt. Az önkéntesek csaknem 2500 homokzsákot használtak fel a védekezéshez, őket egy munkagép is segítette a munkálatokban.
  • Murarátkán, a településen átmenő 7538-as utat a falu közepén lezárták, mobilgátat helyeztek ki. A település minden része megközelíthető maradt azonban.
  • Tótszerdahelyen hetven önkéntes közel 13 ezer homokzsákkal erősítette meg a Mura töltését, itt is munkagépek és szállítójárművek segítettek a védekezésben.
  • Molnáriban százötven önkéntes dolgozott a helyi töltés magasításán, amihez 15 ezer homokzsákot használtak fel. A munkában Bak, Nagylengyel, Zalaszentiván, Molnári, Pórszombat és Gellénháza települési önkéntes mentőcsoportjai, a Pelso járási, a Göcsej járási, valamint a Zala mentőcsoport tagjai vettek részt.

A Mura vízállása hétfőn kora délután 548 centiméter volt Letenyénél. A szakemberek éjfélre várják a tetőzést, az előrejelzések szerint azonban keddtől kedvezőbb időjárási fordulat áll be, aminek következtében megindul a folyó apadása - jelezte a zalai katasztrófavédelem.

A Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint a Murán Letenyénél 554 centiméter volt eddig a valaha mért legmagasabb vízállás.

Orbán Viktor elégedett

Az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról.

Budapest, 2023. augusztus 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) kezet fog Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójával  az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a kormányfő az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett 2023. augusztus 7-én. Orbán Viktor miniszterelnök a szervezet vezetőivel együtt áttekintette a helyzetet.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójával az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a kormányfő az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett 2023. augusztus 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megállapították: az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×