eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja.MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata
Nyitókép: Bahmut, 2023. május 20.

Jevgenyij Prigozsin nem hajlandó aláírni

Hiába adta ki az ukázt az orosz védelmi miniszter, hogy minden magánkatonai erő fegyveresei írjanak alá szerződést a hadsereggel, a Wagner zsoldoscég főnöke ezt elutasította.

Jevgenyij Prigozsin vállalkozó magánhadseregének emberei a bahmuti ostrom alatt előszeretettel hívták magukat "zenészeknek". Most a Wagner-vezér által gyakran és trágár szavakkal bírált Szergej Sojgu védelmi miniszter próbálta elhúzni a nótájukat, de nemet mondtak rá.

Szergej Sojgu rendeletet adott ki, hogy az összes magánkatonai cég harcosai közvetlenül a védelmi minisztériummal írjanak alá szerződést június végéig. Mindennek az lehet a célja, hogy fokozzák az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg hatékonyságát.

Jevgenyij Prigozsin viszont – aki felvetette, hogy "Putyin elnök szakácsa" helyett inkább hívják "Putyin mészárosának" – ezt megtiltotta katonáinak. Már korábban is sokat panaszkodott arra, hogy "hasznavehetetlen a hadsereg" és hogy emberei véráldozatával sikerült elfoglalni Bahmutot, még ha közben porig rombolták is a várost.

"A Wagner nem ír alá semmilyen szerződést Sojguval, a parancs nem vonatkozik rá"

– közölte vasárnap Prigozsin, aki hazaárulással is megvádolta az orosz katonai vezetést.

Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök eddig nyilvános válasz nélkül hagyta a Wagner-vezér nekik címzett mocskolódásait.

A beszólások ellenére Prigozsin – akinek több ezer embere veszett oda a bahmuti húsdarálóban – azt mondja, totálisan alárendeli magát Oroszország érdekeinek. A hadvezetést ugyanakkor a szakértelem hiányával vádolja. "Sojgu nem tud rendesen irányítani katonai egységeket" – mondta, megjegyezve, hogy csapatai összehangolták tevékenységüket a hadsereggel, amikor az azóta menesztett "Armageddon tábornok", Szergej Szurovikin volt az inváziós erők főparancsnoka.

Jevgenyij Prigozsin tisztában van vele, hogy valamiféle retorzióra számíthat azzal, hogy nem engedi embereit betagozódni a hadsereg struktúrájába. "Lehet, hogy nem adnak nekünk fegyvert és lőszert. Majd kitaláljuk, mi legyen. De

ha beindul a mennydörgés, akkor persze rohannak majd hozzánk segítségért és hozzák majd a fegyvert és lőszert"

– jósolta.

Közben Ramzan Kadirovnak, Csecsenföld autoriter vezetőjének Ahmat különleges egysége igent mondott, és aláírta a szerződést a védelmi minisztériummal. Cserébe az úgynevezett "önkéntesek" ugyanolyan juttatásokat és védelmet kapnak, mint a reguláris erők tagjai: például sebesülésük és haláluk esetén kártérítésben részesítik a családjukat. A hírek szerint a "kadirovisták" a porrá lőtt donbaszi Mariinka városnál harcolnak.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia terrorszervezetté kívánja nyilvánítani a világ több pontján is jelenlévő Wagnert, de ezt nem tették meg, szemben a francia Nemzetgyűléssel, amely megszavazta a javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×