eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Jevgenyij Prigozsin: az orosz csapatok csendben menekülnek

A Wagner zsoldos csapat vezetője újabb nyilatkozatban támadta Szergej Sojgu védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov tábornokot.

A zsoldosvezér azt állította, hogy a moszkvai katonai vezetés taktikája az elfoglalt területek feladását fogja eredményezni.

"Most már Berhivka település egy részét is elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!" - jelentette ki a Prigozsin. A település alig pár kilométernyire van Bahmuttól, attól a kelet-ukrajnai várostól, amelynek birtoklásáért a háború eddig leghosszabb és legvéresebb csatáját vívták a Wagner zsoldosai. Miután sikerült a településről kiszorítaniuk az ukránokat, a zsoldos csapat átadta helyét az orosz hadsereg alakulatainak és kivonult a térségből. A reguláris orosz erők azonban úgy látszik nem képesek megtartani a rengeteg áldozat árán megszerzett területet és fokozatosan feladják állásaikat.

Ezért dühöng most Jevgenyij Progozsin, aki korábban már többször is keményen bírálta a hadsereg vezetését. Előzőleg főleg az volt a baja, hogy a védelmi minisztérium - szerinte szándékosan - nem küldött elég lőszert, fegyvert és ellátmányt a Bahmutnál harcoló Wagner alakulatoknak, így a zsoldosok szükségtelenül nagy veszteségeket szenvedtek el. Prigozsin már akkor is

azt követelte, hogy Vlagyimir Putyin menessze Szergej Sojgu védelmi minisztert,

a vezérkar élére pedig "Armageddon tábornokot", vagyis Szergej Szurovikin vezérezredest állítsa. Ő egyébként személyes jó barátja Prigozsinnak.

A zsoldosvezér most azt ajánlotta a védelmi miniszternek és a vezérkar főnökének, hogy személyesen utazzanak Bahmutba és a helyszínen szedjék ráncba a csapataikat.

Bahmut, 2023. május 4.
Ukrán katonák az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 3-án.
MTI/AP/Libkos
Bahmut, 2023. május 4. Ukrán katonák az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 3-án. MTI/AP/Libkos

"Rajta, meg tudjátok csinálni!" - írta üzenetében. "Ha pedig nem akkor, hősökként fogtok meghalni" - tette hozzá. Újabb kirohanásában Prigozsin ismét a moszkvai hadvezetés szemére hányta, hogy a reguláris haderő tagjai folyamatosan támadják a zsoldosokat. Példaként említette, hogy a Bahmutból kivonuló Wagner zsoldosok útvonalát az orosz hadsereg állítólag elaknásította.

Egy másik videóban pedig a zsoldosok bemutatták a hadsereg egyik elfogott dandár parancsnokát, aki ittasan, katonái élén lövöldözött a Wagner csoport járműveire. Az alezredes a filmen szégyenkezve mondja, hogy a támadásra nem volt más oka, mint a zsoldosokkal szembeni személyes ellenszenve.

A nyugati titkosszolgálatok jelentéseikben egyre gyakrabban számolnak be súlyos fegyveres összetűzésekről az orosz hadsereg reguláris egységei a különböző zsoldos csapatok között

Jevgenyij Prigozsin azonban nemcsak a moszkvai hadvezérek miatt haragszik. Az sem tetszik neki, hogy Oroszországban újabb magánhadseregek jönnek létre. A londoni Financial Times számolt be arról, hogy a Gazprom olaj- és gázipari óriásvállat saját, harcoló alakulatokat hoz létre. Az Áramlat és a Fáklya zászlóaljakba a cég biztonsági szolgálatából toboroznak önkéntes katonákat. Felszerelésüket és ellátásukat teljes egészében az olajvállat állja, sőt a többi magánhadseregnél magasabb illetményt fizet az önkénteseknek - írja a brit újság.

Az egyik orosz magánhadsereg zsoldosa. Forrás: Twitter/chantal - EM 2016
Az egyik orosz magánhadsereg zsoldosa. Forrás: Twitter/chantal - EM 2016

A belépők, hatalmas, egymillió rubeles (kb. 4,2 millió forintos) egyszeri juttatást is kapnak. Az egyik alkalmazott felesége elmondta a londoni lapnak, hogy sokan megszédülnek ilyen sok pénz ígéretétől és úgy gondolják, három hónapnyi szolgálat után már vehetnek is egy új lakást. Azzal azonban nem számolnak, hogy ez a küldetés meglehetősen kockázatos, rengetegen meghalnak az önkéntesek közül. A Gazprom egyébként azt ígéri, hogy az elesettek családját - az állami juttatáson felül - külön is kárpótolja, mivel a haláleseteket munkahelyi balesetként kezelik.

A Wagner csoport vezére amiatt nem aggódik, hogy az ilyen magánhadseregek létszámban és erőben esetleg felülmúlhatják az ő zsoldos csapatát. A Financial Times idézi egy korábbi, majdnem félórás videó üzenetét, amelyben arról beszélt, hogy ezek az újabb, önkéntes zászlóaljak sokkal gyengébben felszereltek és kiképzettek, mint az ő zsoldosai.

"Most mindenki, akinek csak pénze van Oroszországban magánhadsereget hoz létre,

hogy aztán tetszeleghessen a Kreml vezetői előtt" - közölte Prigozsin. Az üzenetből az is kiderült: az egészben a legjobban az bosszantja, hogy a frissiben létrejövő szerződéses egységek megtörhetik a Wagner csoportot egyeduralmát. Márpedig szerinte Oroszországban előbb-utóbb hatalmi harc fog kitörni, amelyben az lesz a meghatározó, akinek saját hadserege van. Prigozsin azt mondta: a sok kis zsoldos csapat lehetetlenné teszi, hogy egy komoly haderő lépjen fel az orosz belpolitikában.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×