eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Amerikai növekedési kilátások: elsőre meglepően jó, de "ha a motorháztető alá nézünk..."

Meglepetést okozott az amerikai gazdaság, amely a vártnál jobban növekedett az elmúlt negyedévben. Mindez annak ellenére következett be, hogy a Fed kamatemelési politikája egyre jobban terheli az üzleti aktivitást.

Bár sok közgazdász jósol recessziót az idén a tengerentúlon, a világ legnagyobb gazdasága éves szinten 2,9 százalékkal bővült szeptember és december között – derült ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium adataiból. A teljesítmény valamennyivel meghaladta az elemzők 2,6 százalékos növekedési előrejelzését. A trend lassult a tavalyi harmadik negyedévhez képest, mert a bővülés július és szeptember vége között 3,2 százalékos volt.

A mostani adat igazolja azokat a kommentárokat, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed március óta tartó kamatláb-emelési politikája – amely 4 százalékkal tornászta fel az év során a számot – fékezi a keresletet és így a gazdaságot. A Fed 0,75 százalékpontos lépésekben emelte a kamatlábat, hogy megfékezze a vágtázó inflációt. Az ilyen lépések azonban azzal járnak, hogy a befektetői pénz egy része a tőzsdékről a rizikómentesebb és stabil hozamot ígérő amerikai állampapírokba áramlik át – még külföldről is.

A Fed heti ülésén várhatóan negyedpontos kamatemelést hajt végre, a jelenlegi 4,25 és 4,5 százalék közötti sávról, amikor eldönti, hogy milyen mértékben fékezze a gazdaságot, miközben az infláció a jelek szerint elérte a csúcspontját. A tisztviselők széles körben támogatják, hogy az amerikai alapkamatláb meghaladja az 5 százalékot, és hogy ez a szint legalább az év végéig megmaradjon. Mindez arra utal, hogy a februári döntésen túl további kamatemelésekre lehet számítani.

A tengerentúli GDP-adatok a legújabb jelei annak, hogy

a világ vezető gazdasága a vártnál ellenállóbbnak bizonyult

a lényegesen magasabb hitelfelvételi költségekkel szemben. Ugyanakkor azt is mutatják, hogy a Fed intézkedései kezdik éreztetni a hatásukat.

"Elsőre minden jól néz ki. De ha a motorháztető alá nézünk, akkor nyugtalanító jeleket látunk: kezd elveszni a lendület" – mondta James Knightley, az ING vezető nemzetközi közgazdásza.

A 2022-es, negyedik negyedévi növekedést részben a vállalatok készletfelhalmozása táplálta, különösen a feldolgozóiparban és a közüzemi szektorban. A fogyasztói kiadások, az amerikai gazdaság egyik fő mozgatórugója, szintén stabilan, 2,1 százalékkal nőttek – jegyezte meg tudósításában a Financial Times.

A gyengeség további jeleként a beruházások 6,7 százalékkal csökkentek,

az ingatlanokkal kapcsolatos beruházások éves szinten 26,7 százalékkal zsugorodtak.

Az üzleti beruházások mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek.

Az év egészében a GDP 1 százalékkal nőtt, ami elmarad a 2021-es 5,7 százalékos növekedéstől.

Sok közgazdász arra számít, hogy az Egyesült Államok még az idén recesszióba billen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×