eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma
Hófúvóval takarítja a járdát egy férfi a Michigan állambeli Grand Rapids városban 2022. december 23-án. Az Elliott névre keresztelt téli viharzóna miatt az Egyesült Államok területének legnagyobb részén nappal sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/AP/The Grand Rapids Press/Neil Blake

"Az évszázad vihara" - Autós tilalom, -45 fok, 200 millió érintett

Azt követően, hogy szinte a teljes Egyesült Államokra gyilkos hóvihar és hideg zúdult a karácsonyi hétvégén, különösen súlyos helyzet alakult ki New York államban és Buffalo városában.

2018-ban már történt ilyen – amikor szintén úgynevezett „bombaciklon” sújtott le Amerikára hirtelen hőmérsékleteséssel, masszív hóeséssel és széllel.

Most azonban szinte a teljes Egyesült Államokat, Kanadától a mexikói határig lefedte az Elliott téli viharnak elkeresztelt ítéletidő, amely legalább 50 halálos áldozatot követelt hétfő estig. Körülbelül 200 millió amerikait – a lakosság 60 százalékát – figyelmeztették a példanélküli viharra. Nemcsak a hideg, de karambolok, leszakadt faágak is áldozatokat szedtek. Egy ohiói sztrádán 50 autó csúszott össze, négy halálos áldozatot okozva.

Az ország egyes részein -45 Celsius fokot mértek.

Több, mint másfél millió otthon maradt áram nélkül, repterek zártak be és több, mint 1300 belső járatot töröltek.

Az egyik legsúlyosabban érintett helyen, New York állam-beli Buffalóban hurrikánt idéző hóvihar tombolt, és mivel sok út járhatatlan, az az extrém hóhelyzet miatt megtiltották az autósoknak a közlekedést.

Csak ebben az államban legkevesebb 25-en haltak meg és a pusztító hófúvás miatt sokan az otthonukban rekedtek, ahonnan megpróbálják kimenteni őket.

„Borzalmas a helyzet” – mondta Erie megye vezetője, Mark Poloncarz, amikor bejelentette, hogy vasárnapról hétfőre virradóra 12-vel emelkedett a halálos áldozatok száma a közel egymilliós lakosú megyében. Ezeket az áldozatokat hókupacokban vagy az autóikban fedezték fel vagy

hólapátolás közben kaptak szívrohamot.

Kathy Hochul New York-i kormányzó „az évszázad viharának” nevezte a történteket.

Az állam nyugati részén zsibbasztó hidegről és sivító szelekről számoltak be. A helyzetet tetézte, hogy a fagyos levegő a melegebb tavak felett összeszedett párával keveredett.

Egy férfi két gyerekével órákat töltött elakadt kocsijában, amelyet a járó motorral fűtött. Szombat reggel, amikor már majdnem kifogyott a benzin, útnak indult, kezében a hat éves lányával, miközben 16 éves lánya a kutyájukat vitte. Az volt a választásuk, hogy

vagy a kocsiban hűlnek ki, vagy esélyt adnak maguknak a túlélésre.

Szerencséjükre épségben eljutottak egy menedékházig.

Floridában fagyott iguanák estek le a fákról – illetékesek figyelmeztettek, hogy bár elpusztultnak tűnnek, békén kell hagyni őket. Valójában a hidegvérű állatok nem fagytak meg, csak nem tudják használni az izmaikat. Amikor „kiolvadnak” agresszívekké válhatnak – mondták szakértők.

Kutatók tavalyi tudományos cikke szerint 1979 és 2019 között évente áltlagosan 18 „bombaciklon” alakult ki Észak-Amerika közelében – jobbára az óceán felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×