eur:
392.35
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

A miniszterelnököt is célba vette a pozsonyi lövöldöző

A szlovák miniszterelnök életét is ki akarta oltani az a 18 éves fiatal, aki szerdán este megölt két férfit Pozsony belvárosában, majd maga ellen fordította a fegyverét. Mielőtt végzett volna magával, még azt írta közösségi oldalára, hogy nem bánja a tettét. Eduard Heger szlovák miniszterelnök a gyűlöletkeltés megállítására felszólította fel a lakosságot. Az Európai Bizottság elnöke is megszólalt, azt üzente, „a pozsonyi gyilkosság veszélyt jelent a tiszteletre épülő társadalomra.”

Szerda este 7 óra után lövöldözés volt a pozsonyi Vár utcában. Az LMBTQ közösség által látogatott Tepláreň nevű bárban egy 27 és egy 23 éves férfi a helyszínen meghalt, egy nő megsérült, őt kórházba szállították. A tettes elmenekült a helyszínről. A rendőrség nagy erőkkel kereste, másnap reggel holtan találtak rá. A rendőrség hivatalosan még nem erősítette meg az elkövető személyazonosságát, de a Twitteren megosztott bejegyzései alapján időközben nyilvánvalóvá vált, hogy egy 18 éves pozsonyi fiúról, Juraj K.-ról van szó, akinek politikus az édesapja.

A Paraméter.sk hírportál beszámolója szerint a biztonsági egységek rövid időn belül letiltották a közösségi oldalát. A szlovák titkosszolgálat megerősítette, hogy közvetlenül a lövöldözés után operatív intézkedésekkel segítette a támadó azonosítását és együttműködött a rendőrséggel. Az elkövető az egyik bejegyzésében arról írt, hogy meg akarta ölni a miniszterelnököt:

„Meg akartam ölni a miniszterelnököt, de nem volt szerencsém, hogy megérkezett volna az autója” – írta. Később kiderült, hogy valóban járt Eduard Heger szlovák kormányfő pozsonyi lakásának környékén, ugyanis lefotózta magát, a képet pedig feltöltötte a közösségi oldalára.

A szerdai vérengzés után is folytatta a posztolást a Twitteren:

„Csak egy kis viccelődés volt a Vár utcában” – írta, amikor a profilján többen is arról kérdezték, mi történt. A Twitteren közzétett bejegyzése szerint az LMBTQ-képviselői elleni gyűlöletből követte el a gyilkosságot.

Néhány órával a történtek előtt megosztott egy 60 oldalas, angol nyelvű kiáltványt, amiben a zsidókról, valamint a fehérek felsőbbrendűségéről írt.

Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtökön sajtótájékoztatót hívott össze, melyen a gyűlöletkeltés megállítására szólította fel a lakosságot. A politikusokat és azokat, akik nyilvánosan, például a közösségi hálón is megnyilvánulnak, arra kérte, mérlegeljék szavaikat. Hangsúlyozta, hogy két ártatlan ember vesztette életét Pozsonyban, pusztán azért, mert az LMBTQ közösség tagjai voltak. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, és kijelentette, ez túl van egy bizonyos határon. Az Alkotmányára és az alapvető szabadságjogokra hivatkozott.

„Szerdán átléptek egy bizonyos határt. Ilyesminek nincs helye Szlovákiában, vissza kell fordulnunk ezen az úton, csírájában kell elfojtanunk az ilyen dolgokat. És ebben minden szavunk számít” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Eduard Heger megerősítette, hogy a lövöldöző az ő háza előtt is készített képeket, de hozzátette, hogy nem félti az életét.

A tragédiára Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is reagált. Úgy fogalmazott, a Pozsonyban elkövetett szörnyű gyilkosság veszélyt jelent a tiszteletre és toleranciára épülő társadalomra. Kijelentette, hogy az Európai Unió elkötelezetten küzd a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd minden formája ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×