INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

pozsony

2021.09.13. 16:32

Ferenc pápa: Szlovákia békére és testvériségre inspirálhat

A budapesti Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárómiséjét követően északi szomszédunkhoz utazott tovább Ferenc pápa, ahol négynapos látogatáson vesz részt. Hétfőn Szlovákia közjogi és egyházi méltóságaival találkozott. A Szentatya azt üzente a szlovákoknak, országuk küldetése, hogy a béke követe legyen Európában.
2021.06.04. 21:19

Összeomlott Szlovákia turizmusa, de rátaláltak egy elképzelésre

Minden eddiginél súlyosabb bevételkiesést könyvelhettek el 2020-ban a szlovák utazási irodák: az ügyfeleik száma 88, a bevételük 87 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Szlovákia igyekszik stratégiát váltani az idegenforgalomban, és a külföldi turisták helyett a hazai vendégek megszólítására törekszik.
2021.04.09. 21:31

Így próbálja menteni az idegenforgalmat a pozsonyi kormány

A szlovák kormány a tavalyi 100 millió eurós támogatás után újabb 120 millió eurót hagyott jóvá az idegenforgalom támogatására. A kompenzációt már régóta hiányolták a szlovákiai önkormányzatok és az idegenforgalmi szövetségek.
2021.03.12. 16:02

Oltópont lesz a pozsonyi "népstadion"

Pozsony megye oltási központot rendez be a Nemzeti Futballstadionban, amely egyelőre csak a hétvégén fog működni. Ha viszont lesz elég vakcina, képesek lesznek beadni naponta akár 2500 védőoltást is. Szlovákiában sem megy egyébként zökkenőmentesen az oltás. Óriási a túljelentkezés a szabad időpontokra, a rendszer pedig leterhelt.
2021.03.01. 07:35

Tetszhalott állapotban a szlovákiai turizmus

A turizmust világszerte térdre kényszerítette a koronavírus-járvány, északi szomszédunkat sem kímélve. A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége attól tart, hogy a vendéglátás számára végzetes következményeket tartogat a pandémia. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 84 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a szlovákiai szálláshelyeken. Mára az is egyértelművé vált, hogy a 100 millió eurós mentőcsomag nem elég az idegenforgalmi ágazat megmentésére.
2021.02.04. 16:50

Enyhítés Szlovákiában? Egyértelmű válasz érkezett

10-ről 14 naposra emelt kötelező karantén, nyitó óvodák és alsó tagozat – a szlovák kormány döntésének értelmében egyebek mellett ezek várnak északi szomszédainkra az előttünk álló időszakban. Elrendelik továbbá az otthoni munkavégzést mindenki számára, akinél ez lehetséges, és ellenőrizni fogják a munkáltatókat. És jöhet a Szputnyik V is.
2021.01.23. 13:00

Berobbant a koronavírus a hajléktalanok között Pozsonyban

A fedél nélküliek számára létrehozott karanténváros kapacitását az elmúlt napokban már másodszor kellett növelni. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt közben felszólította a kormányt, hogy magyar mintára tegye lehetővé a lakosság orosz vakcinával való beoltását.
2020.11.30. 08:07

Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja

Felállították Pozsony karácsonyfáját a város Fő terén. Idén a járványhelyzet miatt azonban elmarad a hagyományos karácsonyi vásár, de a Dunaparton adnak egy kis ízelítőt az adventi hangulatból. A cseh fővárosban ugyancsak elmarad a látogatók tízezreit vonzó karácsonyi vásár.
2020.11.18. 14:55

„Matovič, a vírus!” – több ezren tüntettek Pozsonyban a bársonyos forradalom évfordulóján

A gyülekezési jog korlátozása ellenére mintegy tízezer ember gyűlt össze kedd este, az 1989. november 17-i bársonyos forradalom 31. évfordulóján Pozsony belvárosában, hogy a kormány és annak járványügyi megszorításai ellen tiltakozzon. A tömegben ezúttal megfértek egymás mellett a szovjet zászlót lobogtatók, az ellenzék baloldali és szélsőjobbos politikusai, valamint a Slovan Bratislava horogkeresztes futballhuligánjai is. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen. Igor Matovič miniszterelnök szerint nincs miért szégyellenie magát a kormánynak.
2020.10.08. 16:57

Szijjártó Péter Pozsonyban: semmilyen zsarolásnak nem engedünk

„Járnak nekünk az uniós források” – jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban, a Magyar Közösség Pártjának vendégeként. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára érkezett a szlovák fővárosba, majd szokásához híven ellátogatott az MKP-hoz is, ahol egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a jövőbeli egységes szlovákiai magyar pártot is stratégiai partnerként fogja kezelni. 
2020.09.24. 21:55

A koronavírus időzítette a pozsonyi magyar kulthetet

Rendhagyó módon szeptemberben rendezi meg a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet a hagyományos Több mint szomszéd elnevezésű programsorozatot, ami a korábbi években a fővárosi nyárnyitó rendezvények sorába tartozott, most viszont őszköszöntő lett belőle. A szlovák fővárosban időközben újra pirosra váltott a Covid-jelzőlámpa.
2020.08.27. 12:58

Pirosra váltott a pozsonyi koronavírus-jelző, súlyos szigorítások jönnek

A szlovák főváros járványügyi szakemberei a friss adatokon végzett alapos vizsgálataik után megállapították, hogy a város epidemiológiai fázist jelölő Covid-19 jelzőlámpája piros színűre kell, hogy váltson. Pozsonyban több megelőző intézkedést vezetnek be, a gazdasági miniszter szerint ugyanakkor nagy hiba lenne ismét bezárni a boltokat és éttermeket.
2020.07.23. 14:31

Ha leváltják, távozik a politikából Igor Matovič

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen kíséreli meg leváltani Igor Matovič szlovák kormányfőt. A bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek tartja, és a politikai csatározás részeként kezeli. A kormányfő tervezett leváltásának okaival a kormány nem ért egyet.
2020.07.02. 21:00

Gyanús földeket vizsgálnak Szlovákiában

Nem kell a földjeik elkobzásától tartaniuk azoknak a magyar származású ingatlantulajdonosoknak Szlovákiában, akiknek az épülő D4-es autópálya tervezett nyomvonalában vannak a földterületeik, a kormány ugyanis nem fogja a még ma is érvényben lévő Beneš-dekrétumokra hivatkozva elkonfiskálni a földjeiket.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018